Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян, снимка: БГНЕС

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния общински съвет. През есента на 2023 година е кандидат за кмет на столицата. Преди това работи като журналист, бил е директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ на Би Ти Ви.

– Господин Хекимян, каква е равносметка ви като общински съветник? Доста странен е досега кметският мандат на Васил Терзиев.
– Моята равносметка не е по-различна от това, което от ГЕРБ-СДС прогнозирахме. „Промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ вкараха общината в хаос. Те нямат никаква стратегия, липса им амбиция и визия за града. Това много добре се видя в бюджета, който представиха. Те реално повториха бюджета на ГЕРБ от септември миналата година със съвсем малки разлики. За да могат хората да добият представа, около 95 процента от капиталовата програма са всичките проекти, оставени от ГЕРБ. Общо взето, нито един нов пирон няма да бъде забит.
Сега много шумно се опитват да обяснят, че в нашите думи има противоречие. Защото, от една страна, ние казваме, че това е бюджетът на Фандъкова и ГЕРБ, а от друга, че този бюджет не е амбициозен. Факт е обаче, че нито едно от техните гръмки и шумни обещания – и на кмета Терзиев, и на „Спасителите“, не ги виждаме в този бюджет. Няма заложени политики за различното и по-доброто, което те казваха, че ще правят. Така реално пишат отличен 6 плюс на Фандъкова, защото заложени преди политики продължават и сега, и то едно към едно. Някои могат да кажат, че Терзиев и хората му не са имали достатъчно време. Не е така. Обещанията им бяха, че имат подготвен екип и политика за управление.
Ако ще губят времето на общината по този начин и удобно ще режат ленти, за които са работили други преди тях, това не е честно отношение към избирателите и ще е загубено време за София.

– Голяма част от софиянци имат усещането, че в града нищо не се случва, че е мръсно, прашно. Защо се получава така?
– По Закона за местното самоуправление Васил Терзиев е длъжен в 3-месечен срок от встъпването си в длъжност да представи програма как ще управлява града до края на мандата си. Такава програма няма заложена. Поне да бяха копирали и предложили пред общинските съветници предизборната си програма. Виждаме само как се вдигат представителните разходи от 200 хиляди на 500 хиляди. Не съм сигурен, че софиянци ще са доволни от букетите и презентациите колко добър е кметът.
Ще изискаме справка колко обществени поръчки са пуснати от началото на годината. Повярвайте ми, те не са много. Общината изпълнява това, което й е заложено – да мие, да чисти, но не виждаме нищо повече от това. Не го казвам, защото продължаваме да сме опозиция. Ние подкрепихме бюджета, защото работата за София няма да спре заради нас.

– Как бихте степенували по важност проблемите на столицата и смятате ли, че ще бъдат решени? Ако бяхте станал кмет, с какво бихте започнал?
– Смятам, че степенуването на проблемите на София започна още с неспособността на ПП-ДБ-СС да съставят мнозинства в местния парламент. Виждаме го от момента, в който заработи столичният общински съвет. Важно е да кажем, че Терзиев нямаше да е кмет, ако от ГЕРБ-СДС не бяха призовали да се гласува за него на балотажа и ако не бяхме гласували за техен председател на общинския съвет. Най-вероятно в момента щяхме да сме в предизборна кампания за общински съветници. По същия начин стана и с бюджета на столицата. Затова основният проблем е липсата на работещо и стабилно мнозинство. Това ще се задълбочи, защото попадаме в пясъците на плаващите мнозинства. Не казвам, че това не е редно, но ще създаде много големи проблеми за важните въпроси на общината, които би трябвало да издърпат града напред.
Ако аз бях кмет, щях да решавам проблемите на София с много по-бързи темпове. Щях да спазвам предизборните си обещания и да започна с активна кампания за превенция по пътищата, за безопасност, насочена към всички участници в движението. Смятам също, че общината спешно трябва да създаде работна група, която с помощта на държавата да провери кои са имотите на министерствата с отпаднала необходимост, за да може ударно да започне строителство на нови детски градини.

– Кои нередности в столицата са ви впечатлили най-силно като общински съветник?
– Ако говорим за нередности, винаги трябва да се следва пътят на парите. Една такава нередност изплува в първите дни на новосформирания общински съвет. Става дума за изкупуване на реституирани терени в Южния парк. Първото, което направиха от ПП-ДБ-СС е да започнат процедура без ясни критерии. От 75 имота се предлагат 18 и въпросът е как кметът се е спрял точно на тях. Как така се оказа, че пет от тези парцели не са директно на хора с реституирани имоти, а в тях има и частна фирма. Освен това се водят и дела. Откупувайки тези имоти, впоследствие може да ги загубим. Усещането ми е с привкус на нечиста сделка. Зелените площи на София, парковете са защитени от строителство. Да, все някога трябва да бъдат откупени, но те са стотици и биха стрували между 5 и 10 милиарда лева. Това не е проблем, който София може да реши сама, той трябва да се обсъжда на държавно ниво.

– Планирате ли да станете член на ГЕРБ – партията, която ви номинира за кандидат-кмет на столицата?
– Винаги ще благодаря на г-н Борисов, защото моята номинация за кмет в толкова сложен момент за мен означава доверие. Тук не стои въпросът дали, а по-скоро кога бих станал член на ГЕРБ. Всички, които са работили с мен, знаят, че съм лоялен човек и служител, какъвто бях в Би Ти Ви, компанията, за която работих толкова години.

– Как ще коментирате поредната политическа криза в страната? Как изглежда тя от стола на общинския съветник?
– Наблюдавам с интерес случващото се в държавата и особено поведението на ПП-ДБ, които се опитват да се измъкнат като мокра връв. Това са хора, които и на местно, и на национално ниво водят битка само за власт и за постове. За тях е важно да са на някакви позиции, да разделят държавата и да са имагинерен гарант за честност и прозрачност. През цялото време, в което участват в управлението, те показаха, че не са носители нито на честност, нито на прозрачност.

– Какви са прогнозите ви за предстоящите парламентарни избори.
– Смятам, че категорично ГЕРБ ще бъде победител. Знаете ли, всяка седмица има срещи с граждани в районните клубове на ГЕРБ в София. Хората идват, подават сигнали. В тези открити приемни виждам какво е настроението. Хората са отвратени от действията на ПП-ДБ и от начина, по който те разбират политиката и управлението. Не мога да прогнозирам на кое място ще бъде „Промяната“ след изборите, но със сигурност са разочаровали голяма част от своите гласоподаватели, заради властолюбието, което демонстрират.

– Ако ви предложат участие в евроизборите, бихте ли се съгласили?
– Отново ще кажа, че съм лоялен към партията, която ме издигна за кмет на София и подкрепи, и към хората, които са гласували за мен. Където и да съм, каквото и да правя оттук нататък, ще продължа да работа за общественото благо. Битката дали да съм в нашия парламент, или в европейския за мен не съществува. За мен е важно мястото, на което се намирам в момента и да го уплътня като работа, свършена за хората. С нашата група в общинския съвет се преборихме за много проекти, които да бъдат включени допълнително в бюджета. Преборихме се за парите на медицинските работници, за деца в неравностойно положение. Готови сме с много дълъг резервен списък от дейности за София, които ще предложим и се надявам тези, които управляват града да подкрепят.

– Какви са телевизионните новини, гледайки ги като страничен наблюдател?
– Нямам време да гледам редовно, защото тези приемни, които правим с хората са между 18,30 и 20 часа, и докато се прибера, централните новинарски емисии вече са свършили. Разбира се, следя с интерес всичко, което се случва в телевизионния свят и в журналистическите среди. Радвам се на колегите, които успяват да се докажат с хъс и амбиции в работата си. Има такива.

Източник: filternews.bg

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден (ОБНОВЕНА)

"Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с...

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Таксиметров шофьор блъсна 14-годишно момче с електрическа тротинетка в София

14-годишно момче с електрическа тротинетка е било блъснато от...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Френският президент Емануел Макрон: Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук?

Френският президент Емануел Макрон смята, че поставянето на каквито...

Цената на зърното на световните пазари се успокои в последния ден на април

Котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните...

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg