https://www.gerb.bg/bg

Цената на зърното на световните пазари се успокои в последния ден на април

Снимка: EPA/CONSTANTN ZINN ATTENTION

Котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните зърнени пазари в последния ден на месец април, предават от БТА по информация на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се повиши само с 2 долара до 240 долара за тон, а Франция добави 4,25 евро до 213 евро за тон. В Украйна котировките също се повишиха – с 3 долара до 203 долара за тон, докато в Русия за поредна седмица са без промяна – 230 долара за тон.

Движението при царевицата, което преди дни също се повлия в посока нагоре, сега е съвсем обрано. В САЩ цената помръдна с повишение от 1 долар до 195 долара за тон, а във Франция няма промяна и цената остава 200 евро за тон. В Русия царевицата също поскъпна минимално – с 1 долар до 185 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна след дълъг застой добави 7 долара до ниво от 180 долара за тон с доставка през май. Рапицата на Euronext, след дълги и дори чувствителни колебания още от март, сега продължава с понижение от 1,75 евро до 440 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания и сега за доставка през май-юни отново спадат с понижение от 20 долара до 970 долара за тон. Рафинираната захар след предишните рекордни понижения тази седмица имаше минимална промяна при котировките за доставка през август, като поскъпването е от 0,10 долара, достигайки до 563,70 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в сектор „Зърно“ остава спокойна и котировките бяха предимно непроменени. Хлебна пшеница се предлагаше на 388 лв. за тон, с доставка до купувач (DAP), а покупките бяха на 300 лв. за тон. Фуражен ечемик се търсеше от 310 до 330 лв. за тон, а офертите за маслодаен слънчоглед показаха повишен интерес на 780 до 800 лв. за тон. Царевица за незабавна доставка се предлагаше в диапазона 320 – 340 лв. за тон.

Цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв. за литър, има и предлагане на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лв. за тон.

На ССБ тази седмица сделки имаше за пелети на 458,33 лв. за тон. Продадоха се и голямо разнообразие от контракти в раздел химически продукти: моторно масло на 8550 лв./хил. литра, диференциално на 7900 лв./хил. литра, двигателно в диапазон 11 320 – 16 830 лв./хил. литра, компресорно на 7720 лв./хил. литра, и редукторно на 7 100 лв./хил. литра.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Стартира телефонна линия за хора с автоимунни заболявания

Стартира информационна телефонна линия за пациенти с автоимунни заболявания. Това...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg