https://www.gerb.bg/bg

Гергьовден е

Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и като празник на Българската армия.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.).

Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г.

Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището.

От тогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци (драконоборци) и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската. В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки „земеделец“) Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.

6 май е и Денят на храбростта и празника на Българската армия.

Тази година обаче няма да се проведе военен парад.

Решението е на Министерството на отбраната заради съвпадането с честването на великденските празници. Великден тази година се падна на 5 май.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че армията ще даде приоритет за почитане на Бог. Ще се проведе единствено церемония пред паметника на Незнайния воин. Парад обаче не е планиран, допълни Запрянов през април.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва от 10.00 часа в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. „Свети Александър Невски“ в София.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин.

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул, на която ще присъстват и ученически гвардейски отряди.

В 12.20 часа държавният глава ще приветства на „Дондуков“ 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ – Гоце Делчев, Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Рудозем и Общински младежки дом – Русе. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата. След това ученическите гвардейски отряди ще разгледат президентската библиотека.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и „Българската армия – 20 години част от НАТО“, посветена на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11.30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворени врати Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9.30 ч. в района на Военноморска база-Варна ще се проведе тържествен ритуал по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на Република България в Скопие съвместно с Министерството на отбраната организира от 2010 г. чествания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще присъства делегация от Министерството на отбраната, водена от Димитър Илиев – директор на Дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия.

В навечерието на празника, на 5 май в 21.00 ч. в София бе проведена празнична илюминация.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg