https://www.gerb.bg/bg

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Снимка: EPA/Johan Nilsson

Песенният конкурс „Евровизия 2024“ започна в шведския град Малмьо в неделя с церемония на тюркоазен килим и при засилени мерки за сигурност заради призиви за бойкот заради участието на Израел, съобщава „Ройтерс“.

68-ата версия на конкурса за песни, която винаги се представя като неполитическа, се провежда на фона на израелскара военна кампания в Газа.

Очаква се голямо внимание да бъде насочено към израелския участник Eden Golan във втория полуфинал в четвъртък. Според букмейкърите тя е сред първите 10 фаворити за спечелване на състезанието. Хърватия, Швейцария и Украйна са сред останалите.

Израелската делегация не присъства на церемонията в неделя поради Деня на паметта на Холокоста в Израел, каза шведската телевизия SVT, която организира състезанието съвместно с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Израел се съгласи да промени текста на оригиналната си песен „October Rain“, за която EBU предупреди, че препраща към атаката на Хамас на 7 октомври.

Състезанието се състои от три шоута на живо, като 37 държави се борят за титлата тази година. Големият финал ще се проведе на 11 май. Очакват се около 100 000 посетители да пристигнат на югозападния бряг на Швеция за музикалното състезание.

Лорийн от Швеция спечели състезанието през 2023 г. в Ливърпул, Северна Англия, с песента си „Tattoo“, което осигури на скандинавската страна автоматично влизане в големия финал следващата събота.

„Голямата петорка“ – Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия – също автоматично получават място на финала, докато останалите претенденти ще се състезават на полуфинали за останалите места.

Това ще бъде седмият път, когато Швеция е домакин на конкурса за песни, след като за последно го направи през 2016 г., а Малмьо ще организира състезанието за трети път.

Участниците от Швеция за тази година, близнаците Маркус и Мартинус ще открият финала с денс поп песента си „Unforgettable“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg