https://www.gerb.bg/bg

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Снимка: iStock

Миналата седмица администрацията на Байдън задържа доставката на произведени в САЩ боеприпаси за Израел. Това съобщава Axios, като цитира свои източници.

Това е първият път след атаката на 7 октомври, когато САЩ спират оръжейна доставка, предназначена за израелската армия.

Случаят предизвика сериозна загриженост в израелското правителство и накара служителите да се мъчат да разберат защо пратката е задържана, казаха израелски служители.

Президентът Байдън е подложен на остри критики сред американците, които се противопоставят на подкрепата му за Израел. През февруари администрацията поиска от Израел да предостави гаранции, че произведените в САЩ оръжия се използват от израелските отбранителни сили в Газа в съответствие с международното право.

Израел предостави подписано писмо с гаранции през март.

Израелските власти казаха, че доставката на боеприпаси за Израел е била спряна миналата седмица.

Белият дом отказа коментар. Пентагонът, Държавният департамент и кабинетът на израелския министър-председател също не отговориха веднага на въпросите.

Администрацията на Байдън е силно загрижена, че Израел ще нахлуе в град Рафа в южната част на Газа, където повече от един милион разселени палестинци са намерили подслон.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху намекна за напрежение с администрацията на Байдън в изявление за Деня на възпоменание на Холокоста, публикувано в неделя.

Миналата сряда американският държавен секретар Антъни Блинкън посети Израел и проведе разговор с Нетаняху относно възможна израелска операция в Рафа, казаха два източника, информирани за срещата.

Блинкен каза на Нетаняху по време на срещата им, че „една голяма военна операцияв Рафах ще доведе до публичното противопоставяне на САЩ и ще се отрази негативно на отношенията между САЩ и Израел.

Ден по-късно говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери, че израелските лидери разбират, че президентът Байдън „е искрен„, когато говори за възможността за промени в политиката на САЩ по отношение на войната в Газа, „ако те продължат с някаква сухопътна операция в Рафах, която не взема под внимание бежанците„.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза на конференция на „Файненшъл таймс“ във Вашингтон в събота, че администрацията на Байдън е изяснила на Израел, че начинът, по който ще проведе операция в Рафа, ще повлияе на политиката на САЩ спрямо войната в Газа.

Египетски и катарски посредници все още се опитват да постигнат сделка за заложници между Израел и „Хамас“, която да доведе до пауза в боевете в Газа.

Администрацията на Байдън е дълбоко ангажирана с усилията и затова директорът на ЦРУ Бил Бърнс се присъедини към разговорите в Кайро през уикенда.

„Хамас“ в изявление в петък каза, че преразглежда настоящото предложение с „положителен дух“ и „отива в Кайро в същия дух, за да постигне споразумение„.

Докато Израел чака отговора на „Хамас“ на предложението, Нетаняху излезе с няколко изявления през уикенда, в които каза, че няма да се съгласи да прекрати войната като част от сделката за заложници.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Румен Радев и Вьоса Османи коментираха европейската перспектива на Балканите

Държавният глава Румен Радев разговаря днес резиденция в кв...

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Синдикатът на железничарите поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg