https://www.gerb.bg/bg

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Снимка; архив БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 28 август 2015 г. на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София, с което се одобрява изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF отпадъци в ТЕЦ „София“.

ВАС оставя в сила решението на Административен съд София-град по делото 2020 г., образувано по жалба на екологичното сдружение „За земята“, Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, сдружение „Независим обществен контрол“, сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ и физическо лице.

Производството на първа инстанция е проведено, след като с решение на ВАС от 16 юни 2020 г. по дело от 2019 г. е отменено решение на Административен съд София-град по административно дело №9070 от 2015 г., което е върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Върховните магистрати са издали и задължителни указания да бъдат събрани допълнителни доказателства. Целта е да се установят всички факти, касаещи законосъобразното определяне на кръга на засегнатата общественост и провеждането на обществени обсъждания по правилата на Закона за опазване на околната среда и Наредбата за ОВОС. С допълнителните соказателства е трябвало да се изяснят също здравният риск, съдържанието, нивата и териториалния обхват на разпространение на вредните за човешкото здраве емисии от изпускащото устройство, като се отчетат и данните за разстоянията до жилищните сгради и обектите, подлежащи на здравна защита. Върховните магистрати указват също да се провери дали е събрана достатъчно информация за предвижданията за третирането на опасните и неопасните отпадъци, оценка на въздействието и информиране на засегнатата общественост. В изпълнение на указанията, при повторното разглеждане на казуса от Административен съд София-град са изготвени няколко експертизи, заключенията от които са приети като доказателства по делото.

Върховните магистрати считат, че отмяната на решението по оценка на въздействието върху околната среда е правилно. От ВАС обясняват, че изводите в съдебното решение са базирани на обоснованата преценка на събраните доказателства и компетентно изготвените експертни заключения, при спазване на съдопроизводствените правила. „Въз основа на съвкупната преценка на събраните по делото доказателства и при анализа им във връзка с приложимата за казуса нормативна уредба е направен правилен краен извод за основателност на жалбата срещу процесното решение по ОВОС, като убедително са опровергани релевираните и пред настоящата инстанция доводи за неговата законосъобразност“, изтъкват от Върховния административен съд.

Върховните магистрати отбелязват, че провеждането на процедурата по ОВОС е регламентирано в Закона за опазване на околната среда и Наредбата за ОВОС, като съдът подробно е описал в съдебния акт кои от разпоредбите тях не са били спазени. Те посочват, че въз основа на компетентно изготвените заключения на назначените по делото експертизи съдът е направил обоснован извод, че процесното инвестиционно предложение не е аргументирано в доклада за ОВОС и РИОСВ-София е взела решение за одобряване на доклада без наличието на достатъчно доказателства. „Напълно формално административния орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние от дейността на инвестиционното предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда“, обясняват още от ВАС.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg