Реклама

https://www.gerb.bg/bg

4-ри престъпления разследват при замърсяването на Варненското езеро

Прокуратурата във Варна разследва 4-ри престъпления при замърсяването на Варненското езеро с отпадни води следствие на аварията на подводен тръбопровод. Заради фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая разследването е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел.

Досъдебното производство се води за четири престъпления с участието на длъжностни лица на различни нива.

Първото е документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС /по член 212, ал. 3 от НК/, второто – за престъпление по служба /по член 282, ал. 1 от НК/. Останалите две са за безстопанственост, от която са последвали значителни щети /по член 219, ал. 1 от НК/ и за екологично престъпление по член 352, ал. 1 от НК.

Разследването обхваща периода от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева.

На 15 май тази година Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки, след като се самосезира по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорния тръбопровод. Освен двете проверки и в Районната прокуратура във Варна стартира проверка по сигнал на общински съветник.

Открити са били достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер вследствие на неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро.  прокуратурата е обединила. Всички проверки са обединени от прокуратурата в едно досъдебно производство.архитекти

Съоръжението е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна. Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ – Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Политолози виждат шанс за Солидарна България

Кънчо Стойчев не вижда шанс за промяна

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg