https://www.gerb.bg/bg

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Снимка: iStock

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на енергетиката и климата 2021 – 2030 г. (ИНПЕК) с цел да се отговори на препоръките на Европейската комисия към България за националния план за енергетика и климат. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

За да се отговори на изискванията на ЕК, МОСВ разработва направление „Емисии и поглъщане на парникови газове“ от измерението „Декарбонизация“ в ИНПЕК. Това включва: представяне на текущите емисии и поглъщане на парникови газове – предоставени от Националната инвентаризация на емисии на парникови газове; оценка на прогнозните емисии и поглъщане на парникови газове до 2030 г. – предоставени от интегрираното моделиране на всички сектори; оценка на спестените емисии от политиките и мерките за намаляване на емисиите на парникови газове в отделните сектори.

Целта е отделните политики и мерки, предоставени от секторните министерства, да бъдат представени с измерими количествени показатели, за да могат да бъдат оценени спестените емисии на парникови газове и да бъдат посочени финансовите ресурси, необходими за прилагането на конкретните политики и мерки.

На финален етап е хармонизирането с изискванията на пакет „Подготвени за цел 55“ в трудни за декарбонизация сектори като индустрията и селското стопанство. Това става възможно, след като беше въведен Механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите и стартира отчитането на емисиите от корабния транспорт и включването им в Системата за търговия с емисии.

Относно актуализацията на плана за климата е предложен за обсъждане Закон за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на изменението на климата (ЗОИК), който включва дългосрочна цел за неутралност по отношение на климата на българската икономика до 2050 г.

Усилията са насочени към това, да се приложи цялостен подход за намаляване на емисиите в конкретни икономически сектори и поглъщането им от други сектори – от съхранените горски и водни екосистеми и посредством добри практики в селското и горското стопанство. ЕК описва в препоръките си, че мерките в тези сектори са изключително важни и трябва да бъдат формулирани и приети в активен процес на диалог със заинтересованите страни. Освен в актуализацията на ИНПЕК, тези мерки ще бъдат заложени и в актуализациите на Дългосрочната стратегия за смекчаване на изменението на климата до 2050 г. на Република България и Националната стратегия за адаптация към изменението на климата.

Европейският регламент залага индивидуални цели на държавите в ЕС за секторите от автомобилен транспорт, отопление на сгради, селско стопанство, малки промишлени инсталации и управление на отпадъците.

За България е определена индивидуална цел за намаление на емисиите на парникови газове от тези сектори в размер на -10% до 2030 г. спрямо 2005 г. Определените политики и мерки за изпълнението на тази цел ще бъдат актуализирани в окончателната версия на плана.

В последните публикувани насоки ЕК предлага редица от решения относно улавянето на въглерод както посредством индустриални процеси, така и посредством съхранението и подобреното функциониране на екосистемите, природните ландшафти, почвите и компонентите на околната среда.

България има висок потенциал за съхранение на въглерод в биомасата и почвите, но този сектор не може да компенсира забавеното съкращаване на емисии от други сектори като енергетиката и транспорта. Все още няма точна и приета оценка и на потенциала на индустриалното улавяне, съхранение и оползотворяване на въглероден диоксид в големи енергийни и промишлени инсталации. Пред енергийния бранш и други промишлени отрасли стои предизвикателството да повишат търсенето и иновациите при този тип решения. Те ще бъдат разгледани в актуализацията на ИНПЕК.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg