Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Медийната битка като мач на една врата

Американското интервю с Владимир Путин ескалира динамиката на информационния фронт и развоят дотук е негативен за западните власти. Според разбираемата спортна терминология мачът е двуостър, но чистите положения и головете са предимно в една посока. Индивидуалните изяви на Москва, Пекин и Доналд Тръмп им носят позитивни резултати. Отсреща Джо Байдън получи автогол от американската съдебна система и ще търси популярност чрез вражеска китайска платформа, а европейските съотборници умуват как да парират т.нар. руска дезинформация.

С предварителен крясък либералният тим само разпали интереса към разговора в Кремъл. Консервативният, критичен към демократическата партия журналист Тъкър Карлсън даде два часа на Путин да представи руската гледна точка, най-вече пред западна публика. Броячите в социалните мрежи показват четвърт милиард гледания само за официалните видеа. Излъчването в „Х“ (бившия Туитър) събра 50 милиона зрители в първите два часа, а за четири дни натрупа 200 млн. В YouTube достигат 15 млн. Руската алтернатива – RuTube, отчита 2,8 млн. Изобщо не броим хилядите публикувани откъси и анализи.

Огромен интерес, без да е казано нищо сензационно. Путин обоснова с 30-минутна лекция по история претенциите върху украинските земи източно от река Днепър. Разказа как Русия е лъгана и застрашена от Запада и НАТО. Изтъкна смъртоносното и безрезултатно изсипване на западни оръжия в Украйна, готовността на Москва за мирни преговори и обратния подход на Киев. Увери, че Русия няма териториални претенции и причини да напада Полша, балтийските и други съседни страни.

Политическият и медиен елит критикува Карлсън, че задавал удобни въпроси и предоставил безкритична трибуна за „лъжите“ на Путин. Тук прозира професионална завист – ако водеща телевизия беше взела интервюто, щеше обилно да го анонсира и повтаря. Изобщо, с дезинформация се обяснява всичко: трудностите на украинската армия, забавената оръжейна помощ към Киев, неефективните санкции срещу Русия, лошите последици за икономиката на Европа, социалните протести. Еврочиновници и държавни лидери упорито търсят правила и основания, с които да блокират неудобни информации.

Как обаче да се избегнат автоголове, като докладът на специалния прокурор към правосъдното министерство на САЩ, обявява, че няма полза да се търси отговорност от Байдън за небрежно боравене със секретни документи. Разследващите правят заключение от разговори с 81-годишния президент, че е добронамерен старец с лоша памет, който дори не си спомня в кой период е бил вицепрезидент на Барак Обама и е изнесъл папките, кога е починал синът му Бо. Историята съвпадна с тази от Кремъл и като по команда медиите избутаха надолу в новините интервюто на Путин. Докладът обаче вбеси Байдън, който изригна: „Знам какво по дяволите правя“, след което обърка президентите на Египет и Мексико. Получи се обратен ефект: нови критики, че президентът е твърде стар за втори мандат, на каквото мнение са и над 50% от избирателите.

Тук в мача се включи противникът Доналд Тръмп. На предизборен митинг в Южна Каролина той подхвърли кукичка, която стръвно беше захапана от либералите в САЩ и Европа. В периода като президент той предупредил държавен лидер, че при евентуална руска агресия няма да защити съюзници, които не си плащат вноските към НАТО (2% от БВП). Заплахата, че дори би поощрил Русия да прави каквото си иска, звучи грозно. Критиките към Тръмп обаче приличат на изстрел от дузпа в тъч. Тогавашната му позиция се оказва правилна – сега всички в Европа признават нуждата от увеличаване на военните бюджети.

Тръмп взима инициативата и създава новини за водещите медии, които и без това го критикуват. Но влиза в челните им заглавия на принципа „лоша реклама няма“.
В играта се вписват последните действия във Вашингтон. Говорителят по националната сигурност Джон Кърби получава по-голяма роля в администрацията на Белия дом – ще координира информацията между различните агенции. Джо Байдън пък дебютира в социалната мрежа Тик Ток с цел да привлече младия електорат в САЩ преди изборите на 5 ноември. Президентът публикува кратък клип с въпроси и шеговити отговори на тема Супербоул.

Проблемът е, че досега правителството на Байдън и редица политици в САЩ обвиняваха притежаваната от китайци „ТикТок“ в пропаганда и риск за личните данни. Някои щати и федералната власт забраниха използване на приложението от работни устройства поради опасност за националната сигурност. По-голямо объркване трудно ще се открие – държавният глава да си отвори профил в мрежа, заклеймявана като вражеска. Едва ли ще бъде прекалено да изпреварим събитията с прогноза, че и партньорите от Брюксел като верни последователи ще прибегнат до Тик Ток за евроизборите през юни.

Теодор ЦЕКОВ, „ФИЛТЪР“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делян Пеевски повежда листата на ДПС за парламентарните избори в два района

ДПС регистрира листата си за изборите, като Делян Пеевски повежда...

Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН

Ивайло Вълчев ще води листата на ИТН с кандидати...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град...

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

Росица Кирова против профанизирането на НС с ненужно говорене

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова очаква и се надява...

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Първостепенен външнополитически приоритет за България е присъединяването към Организацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg