Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ: Едни хора без допуск имат информация за закрита енергийна комисия (ВИДЕО)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Пародия.“ Така определи провелото се закрито заседание на енергийната комисия депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Причината – шефът на „Булгаргаз“, този на енергийната борса, както и заместник-министърът на енергетиката нямали право да присъстват на закритата част на заседанието, защото по закон нямат право на достъп до класифицирана информация.

Едни хора без допуск знаят кои са фирмите, а обществото не знае. Това не е ли нарушение на закона„, попита Добрев, настоявайки отново въпросната информация да бъде публично оповестена. Депутатите от ГЕРБ разбрали въпросната информация, но нямало как да я разкрият.

Преди това депутатите закриха за медиите комисията, която трябваше да изслуша енергийния министър Александър Николов, но той не се яви поради служебни ангажименти в чужбина.

Случаят със съмнителния търг на електроенергия бе повдигнат от бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, който съобщи, че на 4 февруари в рамките на само 3 секунди са продадени 60 хиляди мегаватчаса природен газ – практика, в която съзира предоставяне на предварителна информация на съответните фирми, въпреки уверенията на новата власт, че смененото ръководство на „Булгаргаз“ ще спре подобни порочни практики. В последствие от държавната газова фирма опровергаха, поне частично, твърденията на Овчаров, като аргумент в своя защита посочиха, че не са продали 60 хиляди, а 37 хиляди мегаватчаса, но не отрекоха провеждането на търга в рамките на секунди.

От своя страна новият шеф на „Булгаргаз“ Любомир Йоцов потвърди циркулиращата в медиите от няколко дни информация, че държавното дружество е продало количества газ на частна фирма, в която допреди дни е работил самият той. „Да, но това са незначителни количества„.

Това не е конфликт на интереси, това е анонимен сегмент. Ако трябва да не се търгува с тази фирма трябва да забраня изобщо търговията с нея. Не знам дали е ок да забраняваш на някоя компания да търгува, а на другите не„, добави Йоцов.

За въпросните 3 секунди, в които е изтъргувано значително количество газ през почивните дни, е осъществена само една сделка, подчерта той. А фирмата, която я е осъществила, имала „фактически доста голям дял на пазара„.

Количествата, които са одобрени от „Булгартрансгаз“ са съгласувани с КЕВР и влизат в цената за месец февруари. Ако замените тези количества с други, то те ще бъдат на по-голяма стойност. Това ще доведе до прехвърляне в ценообразуването„, обясни Йоцов.

Внесли сме цена за март, по-ниска с процент и половина спрямо сегашната, съобщи още шефът на „Булгаргаз“. Тепърва това предложение следва да бъде одобрено от КЕВР.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Саудитска Арабия постави две условия на Израел

Целта е нормализиране на двустранните отношения

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Пребиха 15-годишно момче в софийския квартал „Надежда“ 1

На място били изпратени екипи на полицията както и линейка, която отвела момчето в болница

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg