https://www.gerb.bg/bg

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, снимка: (архив) EPA

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи с отдавна обещаното нападение срещу южния град Рафах, какъвто и да е отговорът на „Хамас“ на последните предложения за спиране на боевете и връщане на израелските заложници, съобщава „Ройтерс“.

Очакванията, че може да се очертае споразумение за прекратяване на огъня, нараснаха през последните дни след подновения натиск, воден от Египет, за съживяване на закъсалите преговори между Израел и „Хамас“, управляващата палестинска ислямистка групировка в Газа.

Въпреки това Нетаняху каза, че със или без сделка Израел възнамерява да продължи операцията за унищожаване на останалите бойни формации на Хамас в Рафах, където се намират вече повече от 1 милион палестинци от Газа.

Идеята, че ще спрем войната, преди да постигнем всичките й цели, е изключена„, каза той в изявление. „Ще влезем в Рафах и ще елиминираме батальоните на Хамас там – със или без сделка, за да постигнем пълна победа„.

Газа вече е до голяма степен опустошена от израелската кампания и международният натиск за споразумение за спиране на войната се увеличава, докато конфликтът наближава края на седмия си месец.

Във вторник, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив след посещение в Рияд, за да помогне за постигането на споразумение за нормализиране между Саудитска Арабия и Израел, Държавният департамент заяви, че все още не е видял надежден план за израелска операция в Рафа.

Гостуващият френски външен министър Стефан Сежурне също изрази мнение, като каза на Нетаняху, че продължаването на операцията в Рафах би било „лоша идея“, която няма да реши нищо.

По-рано човек, близък до Нетаняху, каза, че Израел е чакал Хамас да отговори на последните предложения за прекратяване на огъня, внесени от Египет, един от няколкото чуждестранни посредници, преди да изпрати екип в Кайро, за да продължи преговорите.

Но досега няма много признаци на съгласие по най-фундаменталното различие между двете страни – изискването на Хамас всяка сделка трябва да гарантира изтегляне на войските и постоянен край на израелската операция в Газа.

За Нетаняху всеки ход вероятно ще бъде повлиян от разделенията в неговия коалиционен кабинет – министри, настояващи да върнат у дома поне някои от 133-те израелски заложници, останали в Газа, и хардлайнери, настояващи за отдавна обещаваното нападение срещу оставащите батальони на Хамас в Рафа.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

8 убити при стрелба в Мексико сити

Най-малко 8 души са били убити при масова стрелба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg