Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Възраждане“ иска прокуратурата да разследва Петков, ИТН обвини премиера в лъжа (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

„Възраждане“ иска от прокуратурата да разследва премиера Кирил Петков. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на Костадин Костадинов.

Изявлението бе направено след Председателския съвет по повод на скалпиралото напрежение с Русия заради изгонването на 70 дипломати и острата реакция на посолството у нас.

Министър-председателят е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван„, заяви Костадинов.

Припомняме, че по-рано днес „Възраждане“ поиска спешно изслушване на Петков и външния министър Теодора Генчовска. Намираме се в абсолютно безпрецедентна криза, обяви на брифинг в парламента Костадинов. Според него виновно за това е правителството.

Той изрази съмнения дали решението за изгонването на руски дипломати е суверенно решение или е продиктувано от американското посолството. Той припомни как през 1949 прекъсваме отношения със САЩ заради шпионски скандал. Сега се случва същото, опасява се лидерът на „Възраждане“. Премиерът е опасен за страната, каза той.

Костадинов поиска да дойдат силовия министър, както и шефовете на служби. Опитват се да ни превърнат в пушечно месо, каза още той. Ситуацията наистина е безпрецедентна и извънредна, убеден е Костадин Костадинов и поясни, че той е смутен, че дори великите сили не си позволявали да късат дипломатически отношения. „Възраждане“ ще иска спешно свикване на КСНС при президента.

Припомняме, вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Румен Радев да свика консултативния орган.

Кирил Петков, според Костадинов, е позорил българския флаг.

Остро изявление по темата направи Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

Той определи историята като „изключително по-гнусна и по-мръсна„, отколкото е предполагал и обвини премиера в лъжа.

Снимка; архив БГНЕС

Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Изслушахме Външно министерство, изслушахме службите. Разказаха какво се е случило. Лъгал е брутално. Първо – еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци„, обясни той.

Той потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Йорданов припомни хронология: „На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка „Разни“. Няма точка „Руски шпиони“. Влиза премиерът и започва с точка „Разни“, която формулира като „Руски шпиони“, защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят„, поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си.

Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт. Че това и Борисов не си го е позволявал. Аз си мислех, че Борисов е тиранин. Да впрегнеш цялата държава за себе си – това е противозаконно. Нали разбирате какво е правил този„, допълни Йорданов.

Той разясни, че за някои от 70 дипломати има основания, но за други би изразил съмнение.

Йорданов обвини Петков в лъжа.

Той е лъжец. Лъже – няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвет. Има устни разпореждания на Петков„, каза още депутатът.

Дипломатите пък не били изгонени по принципа за реципрочност, а „със списъци на ДАНС по искане лично на премиера“. „Първи списък, три дни по-късно – втори списък, за да стане бройката, която той иска. Това е толкова отвратително„, е мнението на Йорданов.

Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност, заяви ллидерът на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

ОИСР очаква рязко забавяне на инфлацията в България

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ускоряване на икономическия...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg