Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спорът за заведенията: Ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен

Има европейска покана за свободно движение и тестовете за коронавирус се заплащат от европейските средства, това не са пари на бюджета и не минават през данъкоплатците. Това заяви Ричард Алибегов, председател на БАЗ, пред БНТ, по повод въвеждането на зелен сертификат за влизане в заведенията.

На този етап нямаме подкрепа от държавата – една част се заплаща от клиента, друга от собствениците на заведенията, поясни той.

Зеленият сертификат се прилага само в България при 20% сертификация, в другите страни ваксинацията е над 60%, добави Алибегов.

Когато държавата налага мерки в извънредна епидемична ситуация – всички способи и тестове, по закон трябва да се поемат от нея. Ако въпросът е дали трябва да плащаме на едни хора да ходят на ресторант, това е неправилно, смята той.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право, обясни юридическата гледна точка към идеята. Ако има 20% ваксинирани в България, какво се случва с останалите 80% – може да бъде ползван зелен сертификат, може да е при две алтернативи – отрицателен тест и антитела за преболедували. Ако във всеки един сектор приемем, че 20% са ваксинирани и ще ходят на работа със сертификат, какво правим с останалите 80%, тестовете са за чия сметка, пита адвокатът.

Преди да се предприема мярка, от юридическа гледна точка трябва да е пропорционална, да има алтернативи, да е практически възможна, поясни Петрова.

Какво ще стане с 1000 студенти по медицина, с хората от транспорта, с учителите – трябва ли да блокираме държавата, възмути се юристът.

Мария Петрова коментира „задължителността на ваксината“ като „уж либерална“

По думите й, ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен, всичко останало е софт мярка на принуда, която е облечена под формата на алтернатива.

Това не е право„, категорична е тя. Петрова коментира и идеята за задължителен зелен сертификат за учители: „Ако има мярка задължителен зелен сертификат в училищата, ще има затворени училища и затворени болници, никой няма данни каква част от лекарите и учителите са ваксинирани„.

Според нея голяма част от лекарите не са ваксинирани.

Петрова даде за пример идеята социалните работници и лекари да се ваксинират, ако не – уволнение. На практика би се случил неплатен отпуск, а и имало много дела.

Алибегов заяви също, че няма как да се накарат хората да се ваксинират. Освен от мерките, бизнесът е ударен и от цените на тока, хотелиери и ресторантьори са притесни от зимата, има и фалити, съобщи председателят на БАЗ.

От своя страна Мария Минчева, зам.-председател на БСК, добави, че днес на протеста срещу драстичния скок на цената на тока ще се постави остро въпросът за цената, както и за увеличаване на разходите на потребителите за всичко. На правителството са предложени различни решения, каза Мария Минчева, сред тях краткосрочна мярка за 75% компенсации за всички небитови абонати на пазара. Тя съобщи, че вече има фалирали фирми, които питат как да се справят. В България няма законодателство, адаптивно към кризи, категорична е Минчева.

В протеста няма нищо политическо, той е на икономическа основа, обяви тя.

В източната част на Европа има и по-високи цени на ток, макар и днес да има успокояване на пазара на ток във Франция и Германия, обясни Мария Минчева.

До началото на следващата пролет – април се очаква цените да се успокоят, добави тя, но поиска и системен подход.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

Днес е Разпети петък

Разпети или Велики петък е най-тъжният ден за християните,...

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев: Основното ни задължение е изборите да бъдат честни

Основното наше задължение е изборите да бъдат честни. Това...

„Четири Лапи“ призовават за грижа към животните с 5 съвета преди празниците

С идването на Великден нараства рязко и потреблението на...

НЗОК отрича за дискриминация в указанията за изписване на диетични храни

Указанията на Националната здравноосигурителна каса за изписване на диетични...

Крум Зарков: Съдебната реформа катастрофира

Криза има в държавата. Това каза пред БНТ Крум...

36 загинали след срутване на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите при срутване на магистрала в Южен Китай...

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за...

Русия осъди връщането на украинските мъже от чужбина за фронта

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img