https://www.gerb.bg/bg

НЗОК отрича за дискриминация в указанията за изписване на диетични храни

Снимка: pariteni.bg

Указанията на Националната здравноосигурителна каса за изписване на диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение са изготвени на база официални становища, постъпили от Експертния съвет по педиатрия и от Експертния съвет по гастроентерология, както и от Българското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене. Това уточниха от НЗОК пред БТА във връзка с позиция на сдружение „Общност Мостове“.

В становището на неправителствената организация се посочва, че сдружението ще сезира Комисията за защита от дискриминация и ще подаде необходимите жалби, тъй като счита указанията на Здравната каса за дискриминационни.

От НЗОК отбелязват, че съгласно становището на Експертния съвет по гастроентерология домашното ентерално хранене може да бъде осъществено чрез назална тръба при пациенти, които се нуждаят от домашно ентерално хранене за кратък период от време – четири до шест седмици, а при продължително време на хранене по този начин – чрез перкутанна ендоскопска гастростома, перкутанна ендоскопска йеюностома, перкутанна лапароскопски асистирана гастростома, радиологично поставена гастростома или перкутанна радиологична гастростома.

В становище на Експертния съвет по педиатрия пък ентералното хранене при деца е дефинирано като „прилагане на хранителни смеси за задоволяване на субстратните нужди на организма чрез специални сонди, чийто връх е разположен дистално от устната кухина“. Предвид специалните потребности на децата, в становището на Експертния съвет по педиатрия е посочен като изключение режим на приложение на ентералните храни, който включва и възможност за орално хранене.

Указанията на НЗОК са изготвени въз основа на тези становища. Здравната каса заплаща диетични храни за диагнозите, които са включени в Списъка на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната Касата заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

В Списъка на заболяванията са включени диагнозите „Тежко белтъчно-калорийно недохранване, неуточнено“ и „Умерено белтъчно-калорийно недохранване“. Тези диагнози включват тежка загуба на тегло при деца или възрастни и водят до бърза загуба на тегло и промяна в органните функции, до хранителни, метаболитни и инфекциозни усложнения. Тези състояния изискват продължително белтъчно-калорийно ентерално хранене и не предполагат краткосрочно перорално приемане на храни.

Касата посочва, че списъкът на заболяванията определя и обхвата на Спецификация за изготвянето на списъка с диетичните храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. В нея са включени специализирани храни, които са предназначени за ентерално хранене, тъй като диагнозите, при които се прилагат, изискват именно такъв вид хранене.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg