https://www.gerb.bg/bg

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

Снимка: iStock

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. 945 или 39.80% ще са профилираните паралелки, а професионалните – 1429 или 60.19%. Това стана ясно на заседание на Отрасловия съвет по образование, на което беше утвърдено предложение на Министерството на образованието и науката (МОН) съотношение. Заседанието бе открито от служебния образователен министър Галин Цоков.

Планирани са 130 професионални паралелки в дуална система на обучение – с 23 повече спрямо миналата година, съобщиха от МОН. Разкриват се и паралелки за изцяло нови за конкретни области специалности. Например в област София-град ще има паралелки за „Помощник- възпитател в отглеждането и възпитанието на деца“, а в Пловдивско – „Програмиране на изкуствен интелект“, „Театрален грим и перуки“, „Ветеринарен лаборант“. „Продавач-консултант“, „Цветарство“, „Фотография“, „Художествена тъкан“. За Варненска област новите специалности са „Сценичен костюм“ и „Асистент на лекар по дентална медицина“, а за Бургас „Електрообзавеждане на кораби“ и „Осигуряване на продуктова информация“, във Врачанско – „Социална работа с деца и семейства в риск“, в Благоевградско – „Подпомагане на възрастни“ в Благоевград, а в област Видин – „Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания“.

Социалните партньори и екипът на МОН обсъдиха също предстоящите държавни зрелостни изпити (ДЗИ) и националното външно оценяване (НВО). Над 51 000 са подадените заявления за първата матура на 17 май – по български език и литература. За втората задължителна матура по профилиращ предмет английският език остава най-предпочитаният предмет, като са подадени близо 13 000 заявления.

На заседанието стана ясно още, че за сесията май-юни подалите заявления да се явят на изпит за повишаване на оценка от матурата няма да заплащат такса, защото промяната в постановлението на Министерския съвет за таксата няма да е влязла в сила.

Отрасловият съвет одобри и промени в Наредбата за приобщаващо образование, които предвиждат да бъдат осигурени технически средства и софтуери за допълваща и алтернативна комуникация, които да могат да се използват от деца и ученици с двигателни проблеми. Така ще се даде възможност също да се осигурят при необходимост подпомагащи технически средства и софтуери за обучението на деца и ученици със специфични нарушения на способността за учене – с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Има загинал след тежката катастрофа с Кирил Петков край село Аксаково (СНИМКИ/ВИДЕО)

По непотвърдена информация, шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч, при ограничение 60 км/ч.

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на Алексей Петров

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg