Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023

Снимка: iStock

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 9 820 071 лв. на 5 094 малки земеделски стопанства, подали заявления по директните плащания за Кампания 2023. Преведените субсидии са по интервенцията „Плащания за малки земеделски стопани“ (ДЗС), включена в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. Това съобщават от ДАНС.

За сравнение за Кампания 2022 бяха разплатени над 2 млн. лв. на 1 836 кандидати по Схемата за дребни земеделски стопани (ДЗС), която действаше в стария програмен период.

Финансовата подкрепа представлява годишно, необвързано с производството плащане под формата на еднократна сума. Право на подпомагане имат активни земеделски стопани, които са подали заявление и са допустими за подпомагане по Основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ) за съответната кампания. За да се възползват от целевата помощ, бенефициерите са задължени да изпълняват някои минималните изисквания за получаване на директни плащания.

Допълнително, Разплащателна агенция към ДФЗ приключи с оценката на 40 предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) по процедура № BG-RRP-6.006 „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“ от НПВУ, компонент „Устойчиво земеделие“, инвестиция „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“.

Одобрени за финансиране са 24 предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) на обща стойност 14 094 380,53 лв. В това число са средства от Механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 14 067 361,89 лв. и от националния бюджет за невъзстановимо ДДС – 27 018,64 лв.

Одобрени за финансиране са също 1558 предложения за изпълнение на инвестиции (ПИИ) на обща стойност 320 503 126,32 лева, в това число средства от Механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 318 015 017,69 лв., и от националния бюджет за невъзстановимо ДДС – 2 488 108,63 лв.

Процедурата има за цел да предостави подкрепа на българските земеделски производители, която е под формата на безвъзмездни средства за бързо възстановяване от последиците от COVID-19 пандемията, преодоляване на проблемите, възпрепятстващи конкурентоспособността и устойчивостта на аграрния сектор и ускоряване на неговата адаптация към климатичните промени, екологизацията на производството, цифровата трансформация и подобряване на генетичните ресурси.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход с частната болница

България има нужда от национална детска болница. Това заяви...

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Три комплексни оценки са изготвени за частната болница „Мама и аз“

Уточнение от Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg