https://www.gerb.bg/bg

Китайски военни се срещнаха с американски и руски военноморски служители в Циндао

Снимка: iStock

Високопоставени китайски военни проведоха отделни срещи с колеги от военноморските сили на САЩ и Русия по време на западнотихоокеанския военноморски симпозиум в Циндао тази седмица, съобщи в четвъртък говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Чиен, цитиран от сингапурския англоезичен вестник „Страйт Таймс“.

Говорителят Ву Чиен каза на брифинг за медиите в Пекин, че командващият военноморските сили на Китай адмирал Ху Чжунминг и политическият комисар Юан Хуаджъ са имали „задълбочен обмен на мнения“ с началника на Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Стивън Кьолер и командващия военноморските сили на Русия адмирал Александър Моисеев.

Военноморските сили на китайската армия имат желание да работят с всички страни за по-нататъшно укрепване на комуникацията, повишаване на доверието и играят положителна и конструктивна роля в изграждането на морска общност със споделено бъдеще„, каза Ву.

Потвърждението на срещата на Ху с Кьолер беше последният знак, че връзките между китайските и американските военни постепенно се нормализират след прекъсването на комуникациите, последвало визитата на тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г.

Ву не даде повече подробности за срещата на Ху с Кьолер.

Ху и Юан също се срещнаха с военноморски колеги от Франция, Чили и Камбоджа като част от симпозиум, който включваше и японски, индийски, британски и австралийски служители на фона на засиленото регионално напрежение.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с китайския министър на отбраната Донг Джун по телефона миналата седмица в първия подобен ангажимент от повече от година.

Служители на работно ниво от двете страни се срещнаха в Хавай по-рано този месец, като се съсредоточиха върху това как двете армии могат да действат безопасно на фона на повишеното напрежение около Тайван и оспорваното Южнокитайско море.

Ву каза в четвъртък, че телефонният разговор между Остин и Донг „има положително значение за поддържането на общата стабилност на двустранните военни връзки„.

Тъй като разполагането на военни сили се увеличава в Източна Азия, американски военни служители се стремят да поддържат отворени линии за комуникация с китайските колеги, за да подобрят разбирането и да намалят рисковете от инциденти, излизащи извън контрол.

Ву отново повтори опасенията на Китай относно стратегическата дипломация на САЩ в региона, особено неотдавнашните дискусии относно присъединяването на Япония към отбранителната групировка AUKUS на Великобритания, Австралия и Съединените щати.

От известно време САЩ и Япония затегнаха военното сътрудничество, раздухаха блоковата конфронтация и формираха малки клики, насочени към други, използвайки безпочвената „китайска заплаха“ като извинение“, каза Ву.

Това само ще позволи на международната общност да види ясно природата на американо-японския съюз и техния заговор за подкопаване на регионалния мир и стабилност.“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИПИ пита какво наложи странната процедура за цената на хляба

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание достигна...

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено за изборите на 9 юни

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено във връзка...

220 хиляди лв. дава държавата за обезщетения за забавени дела

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 220...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg