https://www.gerb.bg/bg

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Снимка: EPA

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава днес, като се противопоставиха на екологичните разпоредби на Европейския съюз, които по техни думи гонят фермерите от бизнеса. Това предават от Reuters.

Към фермерите са се присъединили и представители на други клонове на профсъюза „Солидарност“, които организираха протеста, като миньори и работници от автомобилния сектор.

Сред море от полски знамена и банери на „Солидарност“ са се размахвали плакати с лозунги като „Долу Зелената сделка, долу Европейския съюз“ и „Зелената отрова“.

Това повишава разходите за производство, повишава разходите всеки ден, разходите за отопление, разходите за енергия„, заяви пенсиониран фермер от Гройец, Централна Полша, на въпрос за Зелената сделка.

Към протестиращите са се присъединили също политици от предишното националистическо правителство, които обвиняват проевропейската администрация на Доналд Туск, че отстъпва на Брюксел за сметка на полските граждани. Правителството на Туск отхвърля подобни твърдения, като посочва, че техните предшественици са навредили на отношенията на Полша със западните съюзници и същевременно не са предприели действия за подпомагане на сектори като селското стопанство.

Припомняме, през последните месеци фермерите в Полша, както и в други държави в Европейския съюз излязоха на протести срещу евтиния внос на храни от Украйна и ограниченията, наложени им от Зелената сделка на ЕС за справяне с изменението на климата.

Фермерите вече спечелиха отстъпки от ЕС и полското правителство, което заяви, че ще изплати субсидии в размер на над 526 млн. долара, за да компенсира фермерите за ниските цени на зърното. Според тях обаче това не е достатъчно.

Въпреки това миналия месец фермери решиха да вдигнат блокадата на граничните пунктове с Украйна. Тези протести по границата се проточиха с месеци и влошиха двустранните отношения на държавите, както и търговията на Украйна.

Като демонстрация на засилено недоволство членовете на полския съюз на фермерите „Orka“ започнаха седящ протест, по данни на Polskie Radio SA. Те ще останат там, докато молбата им за среща с премиера Туск не бъде удовлетворена.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg