https://www.gerb.bg/bg

Журналистът Митко Стоянов излезе от ареста с обвинение за хулиганство и 5000 лв. гаранция

Снимка: Юлия Лазарова

Журналистът Димитър Стоянов бе освободен срещу гаранция от 5 000 лева след задържането си вчера и отвеждането си в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП.

Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.

43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство по чл. 144, ал. 3 и чл. 325, ал. 1 (хулиганство и закана с убийство), наложена му е „парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Почти едновременно със съобщението от прокуратурата, от МВР разпространиха информация по случая повече, отколкото тази сутрин.

От нея става ясно, че случката, която се е разиграла на ул. „Васил Петлешков“ в квартал „Хаджи Димитор“ е по повод място за паркиране. Или поне така твърдят от МВР, без това да се потвърждава от обвинението. Сигналът е подаден от 40-годишен мъж, който разказал това, а заплашлият го мъж бил неподнат за него.

Предприети са издирвателни действия, в резултат на които е установен и задържан другият участник – 43-годишен столичанин. Не се посочва нито къде е задържан, нито по какви материали е установен – вероятно по видеото, което от полицията разпространиха тази сутрин.

Образувано е досъдебно производство по случая. До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания в дома на Стоянов, при които са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина. Наблюдаващ прокурор е дал указание за изготвянето на три експертизи – видео-техническа, балистична и съдебно-медицинска.

Часове преди ареста си Димитър Стоянов публикува в социалните мрежи пост, в който заяви, че е бил нападнат в гръб в магазина, докато пазарувал, и показва снимка, на която се виждат следи от дране по главата му.

Установено е, че действията на Димитър Стоянов са непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен, че е извадил боен пистолет на обществено място, същият е нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на нападнатия„, твърдят от прокуратурата. Обвиняемият е отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ще му разбие главата„.

От МВР уточняват, че изпълняват своите отговорности и задачи по закон, независимо от социална, професионална и друга принадлежност на замесени в дадена ситуация.

По-рано шефът на НАП Румен Спецов публикува своя позиция по въпроса заради информацията, че другият участник в случката е данъчен инспектор.

Журналистът Атанас Чобанов, с когото Димитър Стоянов работи съвместно, също реагира на ареста с пост във фейсбук, в който обяснява и кое е последното разследване, по което Стоянов работи и го обвързва с ареста му. Става въпрос за разследване на бившия данъчен инспектор Георги Шурелов, който продължавал да рекетира местния бизнес. Чобанов дава и пример със случай от август 2021 г. Има го и в бюлетина на МВР от тогава, макар и да не се посочват там нито имена, нито служебно положение на задържаните. Шурелов бил и бивш служител на МВР. Той обаче се е измъкнал от правосъдието и до този момент. По информация на Чобанов, Георги Шурелов е зет на настоящия министър Калин Стоянов, съпруг на сестрата на Стоянов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg