https://www.gerb.bg/bg

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази „твърда подкрепа и солидарност“ за Русия в поздравителното си послание до руския президент Владимир Путин. То бе изпратено по повод Деня на победата (9 май), който отбелязва 79-ата годишнина от края на Втората световна война. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира държавната новинарска агенция KCNA в четвъртък.

Припомняме, че Русия отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война, на фона на все по-напрегнатите отношения със Запада заради продължаващата война в Украйна.

Изразявам твърда подкрепа и солидарност със свещената кауза на Русия, надявайки се, че вие и смелата руска армия и народ ще спечелите нова победа в борбата за поражение на хегемонистичната политика на империалистите„, пише в писмото.

САЩ и други обвиниха Северна Корея, че е прехвърлила оръжия на Русия за използване срещу Украйна, която нахлу през февруари 2022 г. И Москва, и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но миналата година обещаха да задълбочат военните отношения.

Отломките от ракета, която падна в украинския град Харков на 2 януари, са от севернокорейска балистична ракета от серия Hwasong-11.

Това заявиха наблюдателите на санкциите на ООН пред комисия на Съвета за сигурност в доклад, видян от „Ройтерс“.

Украинската държавна прокуратура е изследвала отломки от 21 от около 50 севернокорейски балистични ракети, изстреляни от Русия между края на декември и края на февруари, предаде „Ройтерс“. Целта е да се оцени заплахата от сътрудничеството между Москва с Пхенян.

Тези 21 случая, в които са събрани отломки, включват три, които са били обстрелвани по столица Киев и околния регион. Останалите са от нанесени удари по районите на Харков, Полтава, Донецк и Кировоград. От офиса главния прокурор Андрий Костин са обяснили, че повредите в севернокорейските оръжия са често срещани.

Атаките, които започнаха на 30 декември 2023 г., убиха 24 души, раниха 115 и повредиха редица жилищни сгради и промишлени съоръжения. Ракетите са изстрелвани от множество обекти, включително в западните региони на Русия – Белгород, Воронеж и Курск.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жертви и ранени при сблъсък между лодки в Канада

Причините за инцидента се изясняват

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Изгоряха четири камиона на пристанището в Солун

Пожар е унищожил четири камиона на пристанището в град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg