Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Сертификат или нищо“: От 21 октомври влизат в сила нови COVID мерки (ОБЗОР)

Заради влошаващата се обстановка с коронавируса в България от 21 октомври в цялата страна влизат в сила нови изисквания. Най-общо те се свеждат до „сертификат или нищо“, както се изрази министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Тоест, за достъп до закрити обществени места ще е необходимо да се показва сертификат за COVID-19, а обектите, които решават да не работят с удостоверения за коронавируса, би следвало да са затворени.

Сертификатите за COVID-19 имат три направления:

  • Сертификатът за ваксинация е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.
  • Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.
  • Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория – 48 часа. Тестващите се трябва да са направили изследването в лаборатория.

Има обаче групи от населението и места, за които достъп с удостоверенията за COVID-19 няма да се изисква – деца до 12 годишна възраст, училища, офиси, при посещения в администрации и малки магазини, в обществения транспорт. За дейностите на открито също няма да се изисква представяне на сертификат, но продължава да има очаквания, че хората ще спазват дистанция и ще носят маски, когато са на по-малко от 1.5 метра разстояние един от друг.

Заповедта на министъра на здравеопазването все още не е публикувана, но влизането на правилата в сила от вдругиден бе заявено от Стойчо Кацаров пред медиите. Той не уточни докога ще са в сила новите правила. Отбеляза общо, че целта е да се пречупи стремителният ръст на новите случаи на COVID-19, но не и какви резултати биха били задоволителни.

Информационна агенция News24sofia.eu обобщава известното до момента.

В училищата и университетите

Министърът на образованието проф. Николай Денков публично заяви, че подкрепя въвеждането на сертификати за COVID-19 в училищата, като те не се изискват за учениците и се обяви за отсрочка от един месец, за да имат време преподавателите и непедагогическият персонал да са ваксинират.

Въпреки това, здравните власти не предвиждат достъп до училищата със сертификати – нито за учители, нито за ученици. За сметка на това дали обучението ще е онлайн или присъствено, ще се определя по заболеваемостта (нови случаи на 100 хил. население за период от 14 дни) в отделните общини в страната.

Данните за заболеваемостта по общини не са публични, но Кацаров увери, че здравните власти отдавна изготвят и работят с по-детайлната статистика.

Изискванията за училищата са:

  • Училищата в общини със заболеваемост над 750 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни трябва да учат дистанционно.
  • Половината паралелки трябва да учат дистанционно, когато заболеваемостта е между 500 и 750 нови заразени на 100 хил. население за две седмици. Ротацията между паралелките присъствено и е-обучение е на седем дни.
  • Половината паралелки в училищата в общините, в които 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население ще трябва да учат онлайн, но само ако отсъстват над 20% от учениците и/или учителите или над 30% от паралелките са под карантина.В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, утвърден от директора на училището„, заяви здравният министър.

Учениците от пети до дванайсти клас, както и преподавателите и непедагогическият персонал трябва да носят маски.

Присъственото обучение в университетите може да продължи и след 21 октомври, но само ако студентите, преподавателите и работещите в университетите представят сертификат за COVID-19. Всяко висше учебно заведение може да прецени дали да мине в дистанционен режим.

Сертификати и на местата за развлечения

Практиката в предишните COVID вълни бе да се ограничава капацитетът, на който може да се запълнени местата в обектите за развлечение. От четвъртък ограничения в капацитета няма да има, но условието е да се допускат само хора със сертификати за COVID-19.

Стойчо Кацаров изброи кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, молове, големи магазини (над 300 кв. м., но не и за магазините за стоки и услуги от първа необходимост като хранителни магазини, банкови и телекомуникационни услуги, аптеки), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведения, хотели, организирани от туроператори екскурзии.

На въпрос на News24sofia.eu дали бизнесът има готовност да проверява достоверността на сертификатите с проверка на QR кода, Кацаров отговори, че обектите имат право на това.

Председателят на „Българска асоциация на заведенията“ Ричард Алибегов досега е твърдял, че работещите в заведенията не могат да проверяват сертификати, защото съдържали лични данни. Юристи обаче не са на същото мнение.

Проверка на валидността на сертификатите следва да бъде правена с приложението COVID CHECK BG, но здравният министър заяви, че може и само да бъдат поглеждани удостоверенията.

В спорта

Стойчо Кацаров заяви, че само професионалните спортисти ще могат да тренират и да се състезават на закрито и открито. Публика може да се допуска само, ако хората представят сертификат за COVID-19. От спортистите, техните екипи и съдиите няма да се изисква да изисква удостоверение за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция, се разбра от изказването на Стойчо Кцаров.

За некартотекирани на закрито е забранено„, допълни зам.-здравният министър Александър Златанов.

От думите му се разбра, че за колективните спортове за непрофесионалисти на открито не би следвало да има ограничения. 

В администрацията, на работното място, болниците и социалните домове

Служителите в администрация трябва да имат различно начало на работния ден, като то да варира от 07.30 часа и 10 ч. и половината да работят дистанционно, когато това е възможно.

На брифинга не бе казано, че служителите в администрациите трябва да имат сертификати за COVID-19.

Като цяло за достъп до работното място (освен ако не е в изброените по-горе места за развлечения) няма да се изисква удостоверение за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция.

За достъп на хората до администрациите засега няма да се изисква сертификат за COVID-19. „Административната услуга е нещо, от което хората непрекъснато се нуждаят и затварянето на административната услуга може да навреди на всички„, каза Стойчо Кацаров.

От 21 октомври ще са забранени свижданията в болници, социални домове за деца и възрастни. Служителите в тях ще трябва да представят сертификат за COVID-19, за да отидат на работа.

На брифинга не бе уточнено дали за преглед при личния лекар или преглед при специалист ще се изисква сертификат за COVID-19.

Как ще се контролира

Здравният министър обяви, че е по-лесно да бъде контролирано дали на публичните места се спазва изискването за достъп само със сертификати за COVID-19, отколкото дали обектите действително работят с намален капацитет.

Темата със спазването и контрола на въвежданите мерки винаги е била спорна в България, като една от причините е недостатъчният ресурс на инспектори и затова до голяма степен се разчита на съвестта на хората. В проверките могат да се включат работещите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ), служителите на Българската агенция по безопасност на храните, на инспекцията по труда, служители на МВР и общинските инспекции.

По думите на Кацаров към проверяващите също има изискване да имат валиден сертификат за COVID-19.

Заради опасенията и слабо доказаните реалности от фалшиви COVID сертификати в България здравният министър твърди, че ще бъдат контролирани и лабораториите.

Правенето на тест означава издаване на сертификат от лаборатория, която е лицензирана за това и тя трябва да въведе данните в информационната система“, каза Стойчо Кацаров.

И безплатни тестове

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов обяви, че всички РЗИ в страната имат бързи антигенни тестове, като щели да бъдат поръчани и допълнителни, които да бъдат разпределени към лабораториите в страната, за да могат да се правят изследвания и така да се издават сертификати. Не стана обаче известно колко са тестовете, на какъв принцип ще бъдат разпределени и за какъв период от време ще се предоставят антигенни тестове от държавата.

Не бе изречена причината за тази услуга, но по всяка вероятност основната е ниското ниво на ваксинация в страната. След като около 80% от българите не са ваксинирани, за да продължи да работи бизнесът, се предоставя тази допълнителна косвена подкрепа.

Антигенните тестове ще бъдат платени от държавата, но лабораториите въвеждат такса са обработването им. Тъй като те са частен бизнес, не може да бъде фиксирано каква да е сумата. Обектите, до които се изисква достъп със сертификат за COVID-19, могат да организират мобилен пункт на някоя лаборатория, каквато е вече практиката пред някои нощни заведения.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Израел Блинкън настоя да се осигури повече хуманитарна помощ за Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна в сряда...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

36 загинали след срутване на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите при срутване на магистрала в Южен Китай...

Милена Иванова пусна новата си песен „Сляпо огледало“ (ВИДЕО)

"Сляпо огледало" е новата песен на певицата Милена Иванова,...

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на...

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img