Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини са функционирали към декември 2023 г. Броят на местата в тях е 33 378. 

В сравнение с предходната година броят на местата в детските ясли се увеличава със 185, или с 0.6%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Детските ясли в градовете са 726 с 31 141 места, а в селата – 109 с 2 237 места. В сравнение с предходната година местата в детски ясли в градовете се увеличават с 0.6%, а тези в селата – с 0.5%.

Към края на 2023 г. осигуреността с места общо за страната е 19.5%, като най-висока е в областите Плевен (26.5%), Благоевград (25.4%) и Габрово (24.3%).

Снимка: НСИ

В края на годината в детски ясли се отглеждат и възпитават 30 586 деца, от които момчетата са 15 810, а момичетата – 14 776. В сравнение с предходната година децата в детските ясли се увеличават с 42, или с 0.1%.

Обхватът на децата, отглеждани в детски ясли към края на 2023 г. общо за страната, е 17.9%. Най-висок е показателят за областите София (столица) (21.9%), Плевен (21.7%) и Благоевград (21.1%).

Разпределението на децата, отглеждани в детски ясли, по възраст през 2023 г. се запазва без изменение. Най-голям е относителният дял на децата на 2-годишна възраст – 81.1%, а най-малък – на децата на възраст до 1 година – 0.04%.

Към декември 2023 г. по основно трудово правоотношение в детските ясли работят 7 970 медицински и други специалисти, които отглеждат, възпитават и обучават децата. Медицинските специалисти по здравни грижи са 3 607, като 92% от тях са медицински сестри.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия за...

220 хиляди лв. дава държавата за обезщетения за забавени дела

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 220...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия (ВИДЕО)

https://youtu.be/LGj8eTQpDZ4 Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия за...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg