https://www.gerb.bg/bg

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Снимка: EPA/NAKE BATEV

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония – Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски от СДСМ гласуваха в сряда в столицата Скопие на изборите „2 в 1“ – за президент и парламент.

През БНТ, Силяновска-Давкова заяви, че няма нужда от включване на българите в Конституцията, тъй като те са защитени под графата „други“ в преамбюла.

Ясно е, че позициите на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на България са по-твърди в сравнение с нашите„, заяви настоящият президент Стево Пендаровски, който също неведнъж е правил остри изявления за България относно преговорите за ЕС.

Снимка: EPA/NAKE BATEV

Абсолютно да – конституционните промени ще бъдат условието ни за влизане в правителство. Вярвам, че утре ще обявим основните точки от споразумението за нов кабинет. Първата и основна точка ще е пътят на Северна Македония към Европейския съюз„, каза Арбен Таравари – един от лидерите на коалиция „Заслужава си“ след гласуването си.

Към 17.00 часа данни за избирателната активност за президентските избори в Северна Македония са получени от 2040 избирателни секции, в които правото си на вот са упражнили 452 412 граждани, което е 42,32 на сто от общия брой на регистрираните избиратели, съобщава МКД.

С това е спазен законовият минимум за избирателна активност от над 40 на сто за избор на президент на седмите президентски избори, като тенденцията показва, че и след обработката на всички данни няма да има съществени промени надолу. За парламентарните избори са постъпили данни от 1920 избирателни секции, в които са гласували 470 950 избиратели или 46,93 на сто, съобщиха от Държавната избирателна комисия (ДИК).

Според СИК най-висока е избирателната активност за президентските избори в Новаци, 66,47 процента, а най-ниска в Липково, 6,48, докато за парламентарните избори най-висока е активността в Кривогастани, 79,73 процента, а най-ниска в Маврово и Ростуше – 22,93 процента.

Спрямо втория тур на президентските избори през 2019 г. има ръст на избирателната активност от 7,19 процента на тези избори. Докато в сравнение с първия тур на президентските избори през 2024 г. има увеличение от 0,01 процента. „В сравнение с парламентарните избори през 2020 г. има увеличение на избирателната активност от 8,15 процента на тези избори„, информира СИК.

„Тих“ бойкот на президентските избори се отчита в общините с преобладаващо албанско население.

Снимка: EPA/NAKE BATEV

Първите данни на Държавната избирателна комисия за избирателната активност на втория тур на президентските и парламентарните избори показват, че повече граждани в общините, където албанското население е мнозинство, гласуват с една бюлетина – обикновено бюлетината за парламентарните избори. Нито един от кандидатите на партиите на албанците в Македония – Буяр Османи от ДСИ и Арбен Таравари от коалиция „Вреди“ не достигна до втория тур на президентските избори.

Гражданинът решава – 2030 В ЕС или връщане назад. Това заяви председателят на СДСМ и бивш премиер Димитър Ковачевски при гласуването си. Той очаква демократични избори, на които гражданите свободно да гласуват и така да решат какво ще е бъдещето на страната.

Масовата избирателна активност е вот и решение за бъдещето на нашите семейства и бъдещето на нашата родина, за да победим сценариите на партията, която няма „е“ от Европа, каза днес председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Припомняме, че в сряда в Северна Македония се провеждат парламентарни и втория тур на президентските избори, на които се очаква дясната опозиция да спечели позиции срещу управляващата партия, която не успя да постигне напредък в преговорите за присъединяване към ЕС и да изкорени корупцията.

Преди вота не бяха публикувани никакви социологически проучвания, но по-силното от очакваното представяне на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на първия тур на президентските избори миналия месец показва, че избирателите са разочаровани от управляващите социалдемократи.

Според анализатори възраждащата се десница може допълнително да забави преговорите за присъединяване към ЕС и да усложни отношенията със съседните страни членки Гърция и България.

Очаква се държавната избирателна комисия да започне да обявява резултатите от 3360 избирателни секции по-късно в сряда.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg