Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кольо Парамов: ФБР знае за български кодирани фирми във Вирджинските острови и в Панама

Кольо Парамов, снимка: (архив“ вестник „Капитал“

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България за миналата година поставя отново на ключово място проблемите с корупцията и съдебната система. Въпреки че анализът му е за миналата 2023-та година, излизането му сега съвпада със скандалите около убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, арестите в митниците и обвиненията към главния секретар на МВР Живко Коцев за контакти с контрабандисти. В едно от предишните ни интервюта финансовият експерт Кольо Парамов изчисли, че един брутен вътрешен продукт на България е изтекъл в офшорни зони. Пресмятано ли е поне ориентировъчно, каква част от тези пари идват от контрабанда и корупция? Наш гост е бившият главен ревизор на Българската народна банка Кольо Парамов. Добре дошъл в Аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“, г-н Парамов.

– Здравейте. Много ми е приятно.

На нас също. Периодично и най-вече събитийно-конюнктурно гръмва по някой скандал за корупция или контрабанда и след кратка информационна пушилка се загубва. Защо? Не ни ли притеснява негативното присъствие в престижни доклади и класации?

– За огромно съжаление, това е голямата истина от последните две-три години – вече взимаме връх по тези проблеми и сме възможно в най-тежката корупционна схема за света, което говори само по себе си, че нещата в държавата не са били организирани на онова ниво, на което трябваше да бъдат, и преследването на целите за стабилност и за бъдеще в коренно различен план е пропуснато. Нужно е да отбележим и най-важното: че ние в момента инсталираме олигархията да управлява политиците и част от тези олигарси се намират в парламента.

Как ги инсталираме, г-н Парамов, тези олигарси?

– Инсталираме ги съвсем законосъобразно чрез избори: придаваме им важност, проектираме ги, моделираме ги и ги слагаме в парламента с изборен ход, в който вече заемаме едно от първите места на манипулационния ефект като изборен последователен резултат. И върху това осигуряваме зависимост на останалите народни представители в българския парламент. Жалкото от цялата тази работа, както посочва документът на Държавния департамент, е, че няма регулация на държавата. А държавата като постфактум от съдебната система, като възможности за постигане на тези резултати не изпълнява функционалната връзка за директен, пряк и комплексен преследвач на целия този процес. Аз съм убеден категорично, че в най-скоро време чрез делото RICO много хора в България ще светнат. И още повече това, което стана през последните два-три дни около BIRD и побоя над Димитър Стоянов ще принуди BIRD да изнесе нови факти и ще принуди САЩ и Държавният департамент да се застъпят от гледна точка на преследване на позицията, на последователността на BIRD по проследяването на корупционните схеми в България.

А какви нови факти може да изнесе BIRD, ако вие имате предположение, догадки или информация? И за кои факти ще трябва да се застъпи американската държава?

– Аз съм сигурен, че е онова, което BIRD публикуваха на 22 декември. Тогава бях в Лондон и направих няколко проверки миналата година, че престои обявяването на 20 човека по схемата на „Магнитски“, и колкото и български народни представители, и евродепутати българи да казват, че „Магнитски“ нямал никакво значение, щото не бил законосъобразен по отношение на европейско законодателство, бил само някакъв прерогатив на американската правна система и т.н., аз съм сигурен, че онова, което направи американската финансова министърка Джанет Йелън като проследяване на тези 20 човека, и за които са депозирани съобщения и които са декларирани пред американския президент, рано или късно – мисля, че ще бъде това най-скоро след изборите – ще стане явно,  кой кой е в България и по какъв начин се заема първия ред в българския парламент. Защото именно този негатив се отразява на нашата демократична система. Защото сравнението вече започва да бие много на очи. Когато кажат: как е възможно в Румъния да има 17 министъра в затвора и двама министър-председатели, а в България да няма нито един за 35-36 години? И тогава вече връзката става непреодолима от гледна точка на категоризация. Не може ти да си участвал с 4 430 офшорни компании, не може да си изнесъл един БВП в рамките на 52-53 милиарда долара в чужбина, и не може да не можеш да откриеш, че еди-колко си прокурори и съдии от България имат имоти за по два-три милиона евро в Гърция, и че постоянно прекарват по цяло лято там, и че живеят доста богато и доста солидно организирани както се полага, и че с убийството на Нотариуса достигнахме до понятията за връзки, за перфектно плащане и т.н., да не говорим пък за зависимостите на Пепи Еврото, който е стигнал до елитния съдебен представител или няколко представители в Европейския съюз в Европейския съд, и от тука вече си правим извод: защо нашата прокуратура и до каква степен не е моделирала процеса, за да открие това, а в същото време успя да фалира КТБ и 10 години да блокира цялото разследване както на нея й е угодно.

Някой води ли статистиката, г-н Парамов, колко сигнала са подадени от компетентните институции за пране на пари, за корупция, за контрабанда и каква е съдбата на тази сигнали?

– Едно изречение е много важно, трябва да се проумее. Мен ме упрекват, че съм говорил през ден за офшорни компании. Искам да кажа нещо много, много важно: ако през 2008 година г-н Станишев, който беше министър-председател, беше използвал втория шанс да влезем в Еврозоната, да се подчиним на Европейска централна банка (ЕЦБ), в никакъв случай нямаше да бъдат направени тези огромни кражби и изнесени пари. Защото ЕЦБ щеше да има пряк, директен, яростен контрол по отношение на движението на тези парични средства.

Как се изразява този контрол?

– Контролът е много ясен: превеждате  10 001 евро и веднага информират ЕЦБ на 6-ата, 10-ата секунда. След 5 минути веднага идва първото запитване и след още 5 минути влизате в централната схема на компютърната система на ЕЦБ, и веднага оттам се търси получателя на тези пари. А не някакъв си градинар, за който сега говорят, че получавал по 300 000 от еди-коя си банка в София и ги носел някъде. И на другия ден тоя градинар пак прави тая същата работа, и пак ги носи и т.н. Значи тук става въпрос за обективен, директен, ясен контрол на българското финансово разузнаване като последователност, а не като мечти и утопии. С една дума ние не можем да препроектираме контрол от 2008 година до 2024 година, след като не сме осъществили никаква първична регулация върху цялата тази ситуация. Или пряко казано: функционирането на държавната машина благодарение на влиянието на олигархията върху политиците не дава възможност да се приемат онези закони и да се постигне онази последователност, която да реши този фундаментален проблем. Ето защо кой каквито пари си има и си иска, си ги превежда, където си иска, и обявява фалит, и не плаща данъци, и блокира цялата данъчна система, както се полага. Накратко: тази последователност на негатива ако не бъде поставена под чужд външен контрол, а единственият контрол е ЕЦБ, ние не можем да успеем да моделираме друг процес на контрола.

Може би въпросът ми ще прозвучи еретично, но случайно ли страната все не може да изпълни критериите за Еврозоната, та от толкова години се размотава нашето членство?

– Умишлено се прави всичко това. Вие видяхте, как повярвахме на „Промяната“, как устойчиво ние на „Промяната“ повярвахме, гласувахме и излъчихме тези комсомолци, такива хитри дяволи от Харвард, които се представят с дипломи, без дипломи, които дойдоха и премоделираха още по-остро, още по-нахално целия процес. Защо направиха това? Защото вдигнаха веднага първичните базови цени по отношение на случая с преинфлационната база, и оттам вече инфлацията ни потули наникъде. Те убиха стандарта на живот. Значи те удвоиха бедността, нашата бедност стана два пъти по-голяма. И сега когато говорят, че един човек за да преживее месеца му трябват 1 350 лева, там, по социалните изчисления на синдикатите, и в същото време този човек, който има на половин от годините стаж, получава 444 лева пенсия. Как да компенсира живота той от 444 лева пенсия до 1 350 лева? Откъде този бедняк, тези хора всъщност са 540 000, откъде този бедняк може да отиде и да краде, да компенсира разликата, да си осигури пари за осветление, за ток, за отопление, за храна, за лекарства, за това, за онова и в крайна сметка да преживее тази схема? Тази бедност, която я има в България, аз я давам като фронтален пример. И нека да кажем защо имаме този нисък стандарт на живот, след като имаме пенсия в размер на 225 евро? За 225 евро ако съобщиш в Европейския съюз и кажеш: „Слушайте, ние изпълняваме прерогативите на всички видове закони, които приемате тук като законодателна база, останахме 5 милиона и едвам-едвам 100-200 хиляди души в България, и 2 милиона от тях получават пенсии. И на фона на това имаме 500 000 – половин милион човека, които получават по 225 евро за пенсия“, те ще се хванат в европейските институции за главите. Не заради друго, а заради неумението и заради характерната наглост на нашите представители от гледна точка на защита на интересите на държавата. Гърците проумяха този хитър ход и взеха цели 106 милиарда евро  компенсационен режим, взеха 24 милиарда евро остатък в частичен 10-годишен заем и отложиха плащането на последните 36 милиарда стабилизационен заем евро, който им беше даден също за 10 години. С една дума: трябва компетентно държавно управление. Не е нужно Асен Василев да управлява финансите. Ако старата финансова министърка беше останала, или както сегашната финансова министърка разбира нещата и няма мечти и утопии по отношение на взимане на заеми с по 5% лихви, и няма фантазии по отношение на данъчната схема, тогава щеше да бъде коренно различно. Защото ако имаш възможност да накажеш един човек, който е направил изкуствен фалит и не е платил 200 милиона данъци, и е излъгал, и този човек го разследваш от началото до края и го вкараш за това му деяние в затвора за 10 години, и стане ясно на всички останали бизнесмени, че тази хитрост не може да поработи в България, то тогава при всички положения всички ще започнат да се съобразяват, обаче при условие едно: че имаш перфектна съдебна система.

Разбра се, г-н Парамов, че бившият финансов министър Асен Василев и бившия вътрешен министър Бойко Рашков ще бъдат разпитани в прокуратурата по аферата в митниците. Предизборна ли е аферата с източването на митническите сборове, както твърдят от ПП-ДБ?

– Може да има такъв елемент, но най-важното е да се констатира едно: че политиците не осъзнаваха от месец януари, че влизат в мащабен капан на отрицанието. Вие ако разследвате психологически в детайли от 9 януари насам нещата след убийство на Нотариуса и детайлизирате условието:  как така Петьо Еврото веднага е трябвало да бъде арестуван, всичко организирано, всичко се знае до секундата и 15 минути преди това той излиза от специален вход все едно, че е литнал към космоса. Значи цялата тази организационна последователна схема по единия, по втория, по третия, по петия случай говори вече, че има нездравословно пълно отрицание на работата на политиците. И тая принуда, която ще се яви сега, защото тя ще бъде много по-тежка, защото сега този Бойко Рашков трябва да се разприказва. Той сега ще се завърти и ще каже, че те са му били някакви доносници, агенти регистрирани и т.н., и той ги ползвал като информатори и нищо повече и т.н., той ще забрави да каже, че неговият приятел, който вчера е вече задържан, е заявил и е доказано вече, че е имал влияние върху шефката на митниците и я е принуждавал да направи съответните кадрови схеми, върху които са се движили милиони пари. В крайна сметка цялата тази разпасана система по митниците със замяната на митнически директори, със замяната на митнически служители, с прокарване на толкова милиарди и милиони пари, които автоматично се получават и впоследствие чрез български банки заминават за Панама, за Дубай и за Кипър, за цялата тази операция трябваше директна безкомпромисна съдебна система, извънредна система да намери своето място в удовлетворението на български избирател. Тази схема трябва да бъде разкована издъно, да бъде разпарчатосана и да се знаят имената на всички тези хитреци, които по един или друг начин доведоха България до тук. Как се получи така: Гешев вчера да се регистрира за народен представител и да се изяви за нравствен борец, когато от преди 4-5 години тук върлува целият този режим? Как да го приемем ние, обикновените граждани, че този Гешев заслужава народното депутатство, след като сме докарали Главна прокуратура до това дередже? И тука вече става вторият вариант, когато говоря вече като помощник на съдията на заместник-председателя на Нюйорския окръжен съд, когато съдията Грегъри Уудс на 28 януари 2022 година върна документите в България по делото RICO, и България трябваше да се произнесе в рамките на 18 месеца, досега минаха 26 месеца и едвам-едвам българската съдебна система, Висшият касационен съд върна документи на Софийския градски съд през октомври да се произнесе основно и окончателно, защото България ще понесе уникален репутационен риск, то вече от ясно по-ясно става, че влизаме в капана на корупционните държави.  Transparency International установи преди 2 години, точно преди 2 години, че България от 78 място за 2021 година мина на 76-то от 180 държави,  тя е на 45-о за Европа, или на първо място в Европа. Това вече е свързаната част на отговорността и когато говорим за този репутационен риск, трябва да приемем условията, че ние чрез Българска народна банка и чрез условията да отговорим в компенсационен план точно и ясно на делото RICO, защото там има шанс държавата да бъде осъдена да заплати компенсационен режим в много пари, да не говорим, че  компенсациите за КТБ ще бъдат над 10 милиарда, и тогава няма кой да ни спаси по никакъв случай. Защото разликите, които сега се водят и по RICO, и по КТБ, нещата вече ще бъдат осъзнати. И всички тези, които ще бъдат посочени в „Магнитски“, те са в една обща компания, в една обща зависимост, в една последователна ангажираност по отношение на парите и на тези злоупотреби и кражби. Те няма вече да бъдат скрити, а ще бъдат един по един открити. И тогава ще им се наложи, като на Бойко Рашков, да станат от заседателната маса като депутати и да напуснат събранието, но утре, когато са подсъдими, те няма да могат да излязат от тази част на своята нулева странна свобода и да не отговарят за извършеното до момента.

В края на миналата година България попадна в сив списък на държави, наблюдавани за пране на пари. Как се съчетават контрабандата, прането на пари и корупцията?

– Много лесно и много организирано. Както на времето обявиха в 2019 г., когато Пеевски трябваше да поеме третата по ниво най-важна адвокатска фирма в Съединените щати, за да осигури своята защита, значи и платените там около 5 млн. долара хонорар било то за отмяна на варианта по “Магнитски“ или пък за отмяна на т.нар. пет фирми, които участват в делото “Рико“. Значи тази тройна зависимост, която вие отчетохте, е една перфектна последователност на негатива на българската политика. Защото ако ние имахме възстановен, аз винаги го подчертавам старателно, ако ние имахме възстановен Шуменският затвор и ако бяхме вкарали пет от милионерите вътре, които получиха уникални подаръци от държавата, без да имат право на това, и които влияят за всяко едно решение в Общината в  София и разпределят 2-та милиарда на Софийска община, и  които влияят върху всичко друго със своите медии, със своите познанства и със своите вътрешни зависимости по разпределение на парите, то тогава това, което вие приехте като прехвърляне от едната до другата и до третата страна на реалността, ще бъде обяснено от ясно по-ясно. Броят на задържаните, броят на арестуваните, броят на затворниците и броят на ангажираните хора по отношение на преследване на корупцията трябва да отговаря на реалностите на държавата. А не да имаш 4430 офшорни фирми и да поддържаш такива блестящи отношения със Съединените щати, и постоянно да говориш за евроатлантически принципи. А в същото време да нямаш време да отидеш във Федералното бюро за разследване и да извадиш първите 20 фирми, които имат по 1 по 2 милиарда, които имат кодирани фирми във Вирджинските  острови и в Панама, които имат система за връзка, и които носят пълната отговорност по отношение на тези пари.

Тази информация достъпна ли е?

– Тази информация във ФБР я има и българските органи и българската прокуратура ако имат желание, ще отидат и ще ударят по масата, понеже са евроатлантици и го казват постоянно това, да отидат и да разкрият именно това – кои са тези фирми. Защото между тези 4430 фирми има редовни бизнесмени, които редовно са спечелили своите пари и редовно са ги отнесли и са платили редовните си данъци. Към тях ние претенции не можем да имаме. Но имаме претенции към ония случайни фигуранти, които теглят по 20 милиона заеми и правят някакви хотели по “Слънчев бряг“, занимават се с това и онова, и в крайна сметка ние не можем да ги разберем, кои са. Това е пародията, не че нямаме хора. Пет милиона сме били и половина, колкото е половината на  Западен Истанбул, но имаме достатъчно умни глави, които могат да седнат и да разпарчатосат тези 4430 фирми и да ги видим кои са, какви са и що са. Защото те подсигуряват утрешните избори в дублиращия план с онзи негатив, от който България няма нужда. Защото българите отиват 30% да гласуват, псувайки по отношение на негатива. И тук отрицанието по отношение на връзките е от ясно по-ясно – то трябва да бъде елиминирано.

На фона на тези скандали с убийство и с арести, и на факта, че страната ни е в сивия списък за пране на пари, не се ли отдалечават членствата ни в Еврозоната и в Шенген?

– Единият тотален негатив влияе върху друго, и то много пряко. Но ако аз водех преговорите с ЕЦБ, аз щях да им кажа на европейците в директен план: “Слушайте, вие не искате да  ни пуснете и вече влачим хомота в продължение на 15-17 години. Влачим го и правим всичко възможно, защото поради липса на вътрешния контрол нямаме външен ваш контрол. Поради нашата вътрешна шмекерия вие не можете да разберете, за какво става дума. За да влезем напълно във вашия контрол, вие трябва да ни допуснете вътре, за да разберете кой кой е при нас“. Защото когато седнем да разговаряме със западни представители, те много ехидно, много хитро, много последователно поставят по някой въпрос. И го поставят така – “А как ще коментирате модела, че еди кой си имал еди какво си, и по какъв начин тези там яхти са били стопирани в Сан Ремо и по какъв начин този дворец е бил купен за 18 млн. евро, а пък другия план не е пасвал, както се полага?“ И аз тогава отговарям, “Да, 4 млн. евро получихте данък, вашата държава получи 4 млн. евро данък от тази покупка, спор няма. Но дайте да видим сега останалите 14 млн., които са похарчени, за да продаде вашият съгражданин този дворец, какви са тези пари?“ Тези пари са взети от българската хазна, за тези пари не са платени държавни данъци, тези пари трябваше да влязат в българския НАП, за да отидат по разпореждане и по движение на разполагаемост за увеличаване на социалната база: да увеличим с толкова процента пенсиите тази година, другата, третата и т.н. Защото нашият голям пропуск по вертикала не ни осигурява платежоспособна дейност от гледна точка на инвестиционна база и от всичко останало. Онзи ден дадоха един уникален пример: в един 15-хиляден унгарски град тази година чужда фирма инвестира 10 млрд. евро. Инвестицията  за миналата година в България за цялата държава е 7 млрд. евро и даже е голяма, защото по-миналата беше 4 млрд. евро. И сега ние се чудим: кой какви условия създава за работа, за да може да се получат тези пари и да се увеличат двойно данъците, приходите в НАП. И от там вече ние да увеличим тази пенсия от 225 евро на 400, на 500 евро, за да могат хората вече да получат стандарта, който обещавахме в продължение на 30 години. В противен случай за каква хитрост става дума? Има 190 души, които имат над  30 000 дка земя, и които разпределят 815 млн. лева  целева помощ за зърнопроизводителите. Останалите 100 милиона са за още примерно 320, общо 490 човека са. С цялата тази ситуационна база по отношение на разминаване на част от собствеността с данъчния ефект, с разпределението, с политическите измерения вътре на хитреците-депутати, тогава вече зависимостта става точно обратна. И когато даваме оценка сега на “Промяната“, с чиста съвест казваме, че “Промяната“ прие елементарната хитрост за първата, основната и базова активност, а не в полза на държавата, както се полагаше.

Г-н Парамов, сега отново сме в предизборна кампания и за пореден път излиза въпросът за финансирането на партиите. В Закона за Сметната палата е трябвало да бъде заложен по-голям контрол за финансирането, но такъв няма. Председателят на Сметната палата сега е премиер, той дали е наясно, какви са финансовите нарушения на партиите, и то особено по време на кампания?

– Пипате ме на най-сложния въпрос. През 1994 г. аз съм вносител и съавтор заедно с проф. Михаил Денев на Закона за Сметната палата. И когато две години го писахме от 1992 до 1994 г., това беше третият основен проект, ние бяхме отчели вече всички недъзи в старата схема, която се практикуваше, и която трябваше да бъде променена. След това Георги Николов припозна несвършената работа, и след това всички, които се изреждаха в Сметната палата, отиваха само като нулеви констататори, но без никаква реална, фактическа, действена, предсъдебна, предпрокурорска схема по отношение на решенията. Защото ако Сметната палата си беше гледала работата в детайл, и ако всички тези хитреци – било кметове и тем подобни, които злоупотребиха на стартовите положения в работата на Сметната палата, тя щеше да даде достатъчно данни и факти на прокуратурата, за да се завърти държавната машина. Това не стана. И сега вие задавате най-логичният, и най-лесният, и най-явният въпрос. В никакъв случай не трябва тази промяна в Конституцията да остане, Конституционният съд дано да я махне. Не може председателят на Сметната палата, който трябва да бъде дублиращият финансов министър, най-важният, да бъде и министър-председател своевременно. И едновременно като условие, той да изпълнява функциите на разпоредител на властта, а в същото време той да бъде главният по законов ред контрольор на всеки разход. Защото Сметната палата в миналия състав разкри, как е действал един фонд по отношение на КТБ. И в крайна сметка това разкритие стана причина да бъде махнат миналия председател на Сметната палата, за да бъде скрита разликата по отношение на движението на парите във фонда, а оттам да бъде спряно разкриването на истинския случай по отношение фалита на КТБ. Фалитът на КТБ  е образец за работа на Сметната палата по отношение разкриване на похарчените толкова много излишни пари във всички положения, че нямам думи просто да го оценя. С една дума, разликите, които приемаме, и които потвърждаваме, са тези, че липсата на междинния контрол позволи в продължение на 30 години да се правят избори по купения вариант. Липсата на дублиращият модел на наблюдението отгоре позволи по време на изборите да има едно сериозно разкатаване и разбиване на системата на партийността, и най-вече да се организира купеният вот. От тук Сметната палата трябва да бъде в действена схема, далеч по-осигурена, далеч по точна, далеч по-всеобхватна, а не с илюзията този път, че единият  бил не ставал, другия отказвал, третия бил еди къде си и четвъртият ще стане министър-председател. Това е пародията на “Промяната“ и изобщо на правителството на 49-ия парламент. Пародията на конституционната промяна, която доведе до изкривяване на възможността да се наложи друг вторичен режим по работата на Сметната палата.

Много ви благодаря за този анализ и за времето, което ни отделихте, и за обстойната информация, която ни предоставихте.

– Аз също ви благодаря.

Гостува ни Кольо Парамов, бивш главен ревизор на БНБ, сега финансов експерт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

Първо в News24sofia.eu! Попфолк Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

Батерия на е-тротинетка предизвика пожар в апартамент във Варна

Батерия на електрическа тротинетка предизвика пожар в апартамент във...

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

САЩ виждат заплаха в плаващите атомни електроцентрали на Китай

През 2010 г. Пекин започна спорния енергиен проект

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg