https://www.gerb.bg/bg

И без обявена кандидатура Борис Джонсън има нужните 100 гласа

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Битката за овакантения пост на британски министър-председател след оставката на Лиз Тръс се разгръща. Досега само лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт е обявила официално намерението си да се кандидатира.

По данни на BBC Пени Мордонт е подкрепена досега от 21 депутати. Въпреки че е аутсайдер, тя е първият и засега единствен претендент, който официално заявява намерението си да се кандидатира.

За да ускори избора на нов лидер след внезапното напускане на новоизбраната Тръс, този път партията въвежда много висока бариера за влизане: само тези, които получат подкрепата на поне сто членове на фракцията на торите в Камарата на общините, ще могат да се кандидатират.

Консервативната партия разполага с общо 357 места в долната камара на парламента, така че ще могат да се кандидатират не повече от трима души. Консерваторите имат за цел да изберат нов партиен лидер и министър-председател до следващия петък, 28 октомври.

Фаворитите – бившият министър-председател Борис Джонсън и финансовият министър в неговото правителство Руши Сунак – мълчат, въпреки че и Джонсън, и Сунак имат подкрепата от минимално необходимите 100 депутати, съобщи The Times.

По данни на BBC към 14:00 ч. в събота 112 депутати тори в Камарата на общините вече са заявили подкрепата си за Сунак, съперник на Тръс и на последните финални избори за лидер на Консервативната партия и министър-председател.

Бившият министър-председател Борис Джонсън пристигна в Лондон тази сутрин от Доминиканската република, където беше на почивка със семейството си. Непосредствено след пристигането си той не прави изявление. Руши Сунак също все още не е казал нищо на репортерите, очакванията са обаче той скоро ще обяви намерението си да се кандидатира за лидерския пост.

Какви са шансовете на Джонсън?

Макар и без да е обявил официално намерението си да се кандидатира, вече е спечелил 100-те гласа, необходими за включване в бюлетината. Политическите анализатори смятат, че въпреки неотдавнашните скандали и трудно подадената оставка като министър-председател, шансовете му не са лоши.

Джонсън има доста привърженици в партията. От друга страна, именно висшето ръководство на партията на практика го отстрани от поста министър-председател това лято. Според противниците на Джонсън скандалите са го превърнали в тежест за партията и консерваторите не могат да спечелят следващите избори с него.

Тези обвинения все още висят над главата на Джонсън, тъй като парламентът продължава да разследва дали Джонсън съзнателно е излъгал в Камарата на общините, отхвърляйки твърденията за „ковид партитата“ на Даунинг стрийт. В резултат на това разследване парламентарните правомощия на Джонсън могат да бъдат ограничени или дори отнети – нещо немислимо за министър-председател.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg