https://www.gerb.bg/bg

Владимир Путин подчерта значението на търговията в североизточната част на Китай

Снимка: EPA/ALEXANDER RYUMIN

Руският президент Владимир Путин подчерта нарастващото значение на търговията в близост до руската граница в североизточната част на Китай, след като подписа обещания за „нова ера“ на стратегическо партньорство с китайския лидер Си Дзинпин, предаде „Ройтерс“.

Посещението на Путин в Китай завърши на червен килим в Харбин, провинцията Хъйлундзян, която има дългогодишни търговски и културни връзки с Русия, като руският президент посети и руско-китайско изложение и форум за междурегионално сътрудничество.

На 16 май Путин и Си подписаха съвместно изявление, което приветства „новата ера“, противопоставяйки се на САЩ по редица въпроси за сигурността и икономиката и споделен глобален възглед.

„Отношенията между Китай и Русия днес са трудно спечелени и двете страни трябва да ги ценят и поддържат“, обърна се китайският лидер към Путин.

Съвместното изявление изясни партньорството „без ограничения“, което двамата обявиха през февруари 2022 г., дни преди Путин да изпрати десетки хиляди войници в съседна Украйна.

Според американски служители Пекин помага на Москва във военните усилия, като предоставя технологии за безпилотни летателни апарати и ракети, сателитни изображения и машинни инструменти. Но Китай твърди, че не е предоставил оръжия на никоя страна.

Според данни на китайските митници търговията между Китай и Русия е нараснала с 26,3% за миналата година до рекордните 240,1 долара. Русия изпревари Саудитска Арабия като най-големия източник на суров петрол за Китай, като доставките скочиха с над 24% въпреки западните санкции.

В своя статия китайският вестник Global Times, който е контролиран от Китайската комунистическа партия, подчертава процъфтяващите търговски връзки за по-широките отношения, като се казва, че Китай е бил най-големият търговски партньор на Русия в продължение на 13 поредни години.

В статията пише, че тези постижения не са лесни и са постигнати от двете страни, като са преодолени различни външни предизвикателства и неблагоприятни фактори. В текста се подчертава солидната основа на отношенията между Китай и Русия

Владимир Путин беше съпроводен от голяма търговска делегация, която включва министъра на финансите Антон Силуанов и управителя на централната банка Елвира Набиулина.

В делегацията бяха и други ръководители на най-големите руски банки – главният изпълнителен директор на „Сбербанк“ Герман Греф, шефът на ВТБ Андрей Костин, милиардерът Олег Дерипаска, топ шефът на петролния производител „Роснефт“ Игор Сечин и шефът на гиганта за втечнен природен газ „Новатек“ Леонид Михелсон.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

В последните години редица американски граждани бяха задържани и...

Съдът в Хага обяви израелските селища в палестинските територии за незаконни

Най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви...

Ивелин Михайлов ожали края на Исторически парк

"Паркът и всичко, което правя, е към своя край"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Надежда Йорданова: ПП-ДБ няма да бави излишно процеса

Не нарушаваме Конституцията с нестандартното решение

Антон Хекимян ядосан – не бил допуснат в завода за боклук

Безпрецедентно общински съветници и общински съветници от Комисията по...

Смущенията в корабоплаването в Червено море претоварват алтернативните маршрути

Датската AP Moller-Maersk съобщи в сряда, че смущенията в контейнерните превози...

Експлозия е станала в Тел Авив (ВИДЕО)

Полицията е блокирала района на инцидента

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg