Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Горанов за сроковете за ЕРМ-2: Когато сме готови с всичко

Снимка: БГНЕС

Сроковете за влизането ни в ЕРМ-2 продължават да са „когато сме готови с всичко“. С тези думи финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпрос на брифинга в Министерски съвет, след като бе гласувано решението за капитализацията на ПИБ чрез влизане на ББР.

Ако операцията по изпълнението на капиталовия план на ПИБ приключи успешно, юли месец може да имаме решение на ЕЦБ за ЕРМ-2, надява се финансист номер едно.

Той отчете, че капитализацията на една банка е добра новина с гаранция за още по-голяма стабилност на финансовата система.

Финансовият министър увери, че не сме в хипотезата на държавна помощ, тъй като има заявен достатъчен частен интерес към акции от новата емисия на ПИБ.

По думите му няма планове ББР да се разпорежда с акциите на ПИБ, а така банката щяла да може да гарантира качеството на корпоративното управление. Когато се появи голям системен външен инвеститор за ПИБ, тогава ББР би могла да излезе от инвестицията с един нелош положителен резултат, разясни Горанов.

Еврото не влиза с приемането на България в чакалнята на ЕРМ-2. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов на брифинг в Министерския съвет.

Нашите банки издържаха и на стрес тестовете, което е много сериозен знак за влизането ни в еврозоната, посочи Караниколов и увери, че приемането на еврото не означава повишаване на цените.crypto365

Караниколов посочи, че българската държава през ББР ще придобие по-малко от 19 процента от капитала на ПИБ.

За да не е държавна помощ и да не е обвинена българската държава, трябва да следим да се изпълни ангажимента не по-малко от 30 процента от предложените на аукциона акции, да бъдат придобити от частни собственици, обясни Емил Караниколов.

Той счита, че сме изпълнили всички изисквания на Брюксел и Европейската комисия по отношение на частните инвеститори.

Официалното влизане на ББР в ПИБ било последното задължение на България по всички поети ангажименти, за да влезем в следващия месец в чакалнята на еврозоната, отчете икономическият министър. Той увери, че това, което се е изисквало от Брюксел, е изпълнено. Сега целта пред правителството е приемането на еврото и влизането в клуба на богатите.

С влизането на България в чакалнята на еврозоната ще има по-добър кредитен рейтинг, по-голям интерес от инвеститорите и ще се ползваме от една много по-добра регламентирана и сигурна банкова система, обясни икономическият министър.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Меглена Плугчиева хвърли оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния министър-председател...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img