https://www.gerb.bg/bg

Арестуваха десетки студенти от Колумбийския университет и Йейл заради протест в подкрепа на палестинците

Снимка: EPA/SARAH YENESEL

Полицията арестува десетки протестиращи, които излязоха на протест в подкрепа на палестинците в университета Йейл, Нюйоркския университет и Колумбоийския университет, предаде „Ройтерс“.

Полицейските репресии идват, след като Колумбийският университет отмени занятията си в понеделник в отговор на протестиращите, които поставиха палаткови лагери в кампус на университета миналата седмица.

Протестиращите са блокирали движението около кампуса на Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът, като са настоявали за освобождаване на училището от производителите на военни оръжия.

Полицията е арестувала повече от 45 демонстранти, според студентския Yale Daily News.

В Ню Йорк полицаите са се нахвърлили върху тълпата в Нюйоркския университет, след като стотици демонстранти в продължение на часове са се противопоставяли на предупрежденията на университета, че ще бъдат изправени пред последствия, ако не напуснат площада, където са се събрали. Видео в социалните мрежи показа как полицията събаря палатки в лагера на протестиращите.

Говорител на нюйоркската полиция казва, че арестите са били извършени след сиглнал, подаден от университета. Все още не е известен общият брой на задържаните. Не се съобщава и за ранени.

Протестите в Йейл, Колумбия, Нюйоркския университет и други университетски кампуси в цялата страна започнаха в отговор на ескалацията на израелско-палестинския конфликт.

Немат Минуче Шафик, президент на Колумбийския университет, казва, че университетът отменя присъствените часове и преминава към онлайн обучение, за да „деескалира недоволството и да ни даде възможност да обмислим следващите стъпки„.

Миналата седмица Шафик се е обадил на полицията в Ню Йорк, за да разчисти палатка, която протестиращите поставиха на главната поляна на Колумбийския университет, като настоявали училището да се освободи от инвестиции, свързани с Израел. Ходът на президента беше осъден от някои преподаватели.

Училището казва, че палатковия лагер нарушава правилата. Полицията арестува повече от 100 студенти в четвъртък по обвинения в незаконно влизане. Отстранени са и десетки студенти, участващи в протестите. Свързаният колеж Барнард също отстрани свои протестиращи студенти. 

Според Немат Минуче Шафик напрежението ескалира заради лица, които не са свързани с университета, „които са дошли в кампуса, за да преследват собствените си цели„. Това президентът каза пред Камарата на представителите на САЩ, защитавайки реакцията на училището от предполагаемия антисемитизъм на протестиращите.

Републиканците в Камарата на представителите и Сената, както и поне един сенатор демократ, поискаха Шафик да подаде оставка.

Основният дарител на университета Робърт Крафт също не беше доволен от действията на Колумбийския университет.

Крафт, който е и собственик на отбора по американски футбол New England Patriots, е дарил милиони долари и заплаши да спре по-нататъшно финансиране. В изявление той е казал, че не му е „удобно да подкрепям университета, докато не бъдат предприети коригиращи действия„.

Протестиращите студенти прекараха няколко нощи в спане на открито на поляната и отново опънаха палатки. Студентите организираха както мюсюлмански, така и еврейски молитви в лагера, а някои изнесоха речи, осъждайки Израел и ционизма и възхвалявайки палестинската въоръжена съпротива.

Повече от 100 преподаватели от Колумбийския университет се присъединиха към студентите.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който беше критикуван от протестиращите за предоставянето на финансиране и оръжия на Израел, каза в изявление в неделя, че неговата администрация е поставила цялата сила на федералното правителство зад защитата на еврейската общност.

Дори през последните дни станахме свидетели на тормоз и призиви за насилие срещу евреи“, каза Байдън. „Този ​​крещящ антисемитизъм е осъдителен и опасен – и няма абсолютно никакво място в университетските кампуси или където и да било в нашата страна.“

Студентски организатори от лагера в Колумбия разкритикуваха изявлението на Байдън, отбелязвайки, че някои от организаторите на протеста са евреи и че новинарските издания са се съсредоточили върху „подпалващи личности, които не ни представляват“.

Ние твърдо отхвърляме всяка форма на омраза или фанатизъм и сме бдителни срещу не-студенти, които се опитват да нарушат солидарността, изкована между студентите – палестинци, мюсюлмани, араби, евреи, черни и пропалестински съученици и колеги„, казаха те в изявление .

За нас е много ясно, че хората отвън не разбират за какво става дума в този лагер„, каза Леа Салим, второкурсничка от Барнард, която казва, че е била една от 15-те еврейски студенти, арестувани на поляната на Колумбийския университет миналата седмица. Салим казва, че не е антисемитско да се критикуват действията на Израел в Газа.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Задържаха контрабандни пистолети на ГКПП Лесово

Оръжията са със заличени серийни номера

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

Първо в News24sofia.eu! Попфолк певицата Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/Cg5GvgbKx5Y Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

Великобритания арестува четирима с кокаин на стойност 40 милиона паунда

Четирима мъже бяха арестувани, след като кокаин на стойност...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg