https://www.gerb.bg/bg

Ахмед Доган притеснен ДПС да не стане бутикова платена партия (ВИДЕО)

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не се появи на XI-та национална конференция на Движението. Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Искра Михайлова обаче представи официалното писмено обръщение от страна на почетния председател на ДПС.

Живеем в сложно, много динамично и непредвидимо геополитическо време – НАТО, ООН и всички други международни институции не могат да намерят нужните преговорни инструменти за спиране на войните и в Близкия изток„, се казва в първите думи в официалното писмено обръщение от Доган.

Той поставя три въпроса:

Евентуалните промени в НАТО. Предизвикателствата, свързани с предстоящите европейски избори. Смисълът на идеята за двама съпредседатели на ДПС в актуалния контекст. Светът се променя по-ускорено и изоставаме от света, в който сме изградили. Светът се развива по-бързо от нас. Задачите на НАТО в активна проектна фаза в последните 5-6 години и е въпрос на време те да се случат, независимо кой е президент на САЩ и дали това се харесва на Европа или не. Истината е, че Европа трябва да преосмисли ролята си на втора цигулка и да ни направи адекватни на геополитическите реалности и инвестиции. В следващите години ни очаква бясна милитаризация на света и Европа. В обозримо бъдеще желанието да ни живеем в идеята на романтичния хуманизъм или здравия разум, ще бъде с ограничени опции в техния живот, обяснява Доган в писменото си становище по първия поставен въпрос.

По втория въпрос – за ДПС предстоящите европейски избори ще са тест за реформиране и участие в политическия живот в България и в Европейския парламент. Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и движението на ДПС във властовите недоразумения и ротации на управляващите, се казва в становището на Доган. Едни предсрочни парламентарни избори по формулата 2в1 могат да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен ход с непредвидимо последици, предупреждава Ахмед Доган.

По третия въпрос Председателството е контрапункт на едноличните решения и това означава дебат в колективните органи и взимане на общи решения. Съпредседателството се налага като форма на лидерство в редица европейски страни. Идеята за двама съпредседатели на ДПС има 3 причини – борбата за спазване и защита на правата и свободите; в последните 2 години ДПС разширява електоралния си периметър; ДПС има нужда да съживи и активира модела на работа с реалните хора с решаване на новите проблеми на обществото. Ако това не се превърне в превърне в приоритет на ДПС – реалните проблеми на хората, да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна, изразява притеснение Доган в писменото си официално обръщение.

Снимка: БТА

Той призовава да се превърне мирът и просперитета в лична мотивация на всеки един човек.

Бъдете живи и здрави, винаги ваш – Ахмед Доган!“, се казва още в официалното писмено обръщение на почетния президент на ДПС.

Отново бурни възгласиДПС“ огласиха залата на „Интер Експо Център“, в която се провежда XI-та национална конференция на ДПС.

Уважаеми гости от страната и чужбина!

Уважаеми делегати на XI-та конференция на Движение за права и свободи!

Скъпи депесари!

Живеем в сложно, много динамично и непредвидимо геополитическо време…

НАТО, ООН и всички други ангажирани международни институции, все още не могат да намерят нужните преговорни инструменти за спиране на войните в Украйна и Близкия изток. Всеки ден сме свидетели на многобройни човешки жертви, включително и деца, които напускат живота без да са наясно с каквото и да е обяснение за това, което им се случва. Но оставят в душите на близките си желание за мъст и омраза към причинителите на тяхната болка. Мотивите за отплата се прехвърлят на следващото поколение, както и семената на раздора и последващите конфликти и кръвопролития…

Не е без значение да отбележим, че и двете войни са братоубийствени!

Забележително е, че легитимните представители, които съблюдават световния ред, все още не могат да намерят „приемливо решение“ за стопиране на тази човешка трагедия, която предизвиква и огромна хуманитарна катастрофа. Тази картина е част от образа на нашата цивилизация през 20-те години на XXI век.

Уважаеми дами и господа, съвсем накратко, но пунктуално, искам да привлека вашето внимание към три въпроса:

         – първо – евентуалните промени в НАТО и проблемът за сигурността на Европа;

         – второ – предизвикателствата, свързани с предстоящите избори за ЕП;

         – трето – смисълът на идеята за двама председатели на ДПС в актуалния контекст.

Надявам се, да се съгласите с мен, че основният проблем на нашето време е мирът и сигурността на Европа, света и на всеки един от нас в нашето ежедневие.

В този ред на мисли, първо, нека да опресним общото ни впечатление от директната „политическа безпардонност в позицията на Доналд Тръмп за „настоящето и бъдещето на НАТО“. Той каза нещо просто, но стратегически важно за  Европа: “всеки трябва да си плати сметката за сигурността, която получава от САЩ!” Така той положи Прагматизма като фундамент на колективната сигурност, респективно, и като принцип на партньорските отношения в Алианса. Тази „гореща новина“ за часове обиколи планетата и събуди европейските елити от инерциалната дрямка на „комфортната сигурност“, в която те витаеха десетилетия наред. Това изказване изкара на показ, като на пазар, нашите съзнавани и несъзнавани съмнения и опасения за мира и сигурността на целия ни геополитически ареал. Разбира се, това шоково въздействие се отрази върху цялото публично възприятие и ни показа, колко бързо се променя светът, в който живеем. Тази ситуация ни демонстрира и нещо много важно: нашето световъзприемане не е готово за подобни радикални промени на представите ни за мир и общата ни сигурност. Това е сигурна индикация, че светът се променя по – ускорено от нашите стереотипи на възприятия за него! Тоест ние изоставаме от света, който сме изградили. Светът се развива по – бързо от нас.

Разбира се, този тренд на „преосмисляне на целите и задачите на НАТО“ е в активна проектна фаза от последните 5 – 6 години. Въпрос на време е това да се случи, независимо кой ще бъде президент на САЩ, нито пък дали това се харесва на Европа или не!

Истината е, че Европа трябва да преосмисли ролята си на „втора цигулка“ в колективната ни сигурност и да направи адекватни на геополитическите реалности инвестиции в собствената си способност за отбрана. Във всички случаи сигурно ще има и нов прочит на Северно-атлантическия договор. Според мен, изборът ни на евроатлантизма ще продължи да бъде актуален, но с явно или неявно преформатиране, на отговорностите между страните членки, с предефиниране на ролята на някои от тях за общата сигурност на Европа. Този процес е необратим и не зависи от нашата воля. За съжаление той вече е започнал и реакцията на Европа е закъснителна, но с добър проспект за развитие. Тъжно е да се каже, че следващите 10 – 15 години, а може би и повече, ни очаква бясна милитаризация на света, включително и на Европа, като ветеран на превъоръжаването. Не мога да намеря подходящи думи как да кажа на младите хора, че в обозримо бъдеще желанието ни да живеем с идеята на „романтичния хуманизъм“ или в „общество на здравия разум“, с принципите на „силата на правото“ и на моралните императиви, ще бъде с ограничени опции в техния живот.

За ДПС предстоящите евроизбори ще бъдат тест за реформиране и готовност за участие в политическия живот на България и в ЕП. Всички знаем, че на евроизборите гласува предимно твърдият ни електорат. Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и „ротации“ на управляващите. Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици.

В следващия ЕП много често ще се говори за „национална идентичност“, „национален суверенитет“ и за „национални интереси“… Ако в САЩ изолационизма вземе превес във външната й политика, пронационалистическите партии в Европа ще се очертаят като естествени политически партньори на консерваторите. Тази възможна политическа перспектива поставя под въпрос сегашния статут и профил на ЕС, както и неговата цялост.

Уважаеми съмишленици, съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения. Когато това не е възможно поради наложителна оперативност за едно или друго действие или позиция, двамата председатели решават на тяхна отговорност какво да предприемат. Съпредседателството се налага като политическа форма на лидерство в различни европейски страни, включително и в България. Тази формула включва както еднопартийни, така и коалиционни формати.

В конкретния случай, идеята за двама председатели на ДПС има три основни причини:

– първо –  борбата за спазване и защита на нашите права и свободи, благодарение на което ние сме това, което сме в България и в европейското политическо пространство, е неизменен стратегически приоритет на ДПС;

– второ –  последните години ДПС разширява електоралния си периметър, което предполага и обновяване на нейния политически образ, с адекватно електорално представителство;

– трето –  ДПС  има нужда да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт.

Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна!

Поради тези важни съображения, предлагам на вниманието на XI-та Национална конференция на ДПС, гласуването на двамата кандидати за председатели да бъде в пакет, тоест едновременно. Така новата парадигма на лидерството в ДПС  ще демонстрира и единството на партията.

Скъпи депесари!

Свидетели сме на генезиса на многополюсен геополитически свят, за което говоря повече от 10 години.

Въпреки сътресенията и несигурността, които тепърва ще ни се наложи да преживяваме, ние живеем в изключително интересно време.

Пожелавам ви да превърнем МИРА, СИГУРНОСТТА И ПРОСПЕРИТЕТА на всички в лична мотивация за живот на всеки един от вас!

Така светът ще изглежда по-надежден за нас и за нашите деца.

Бъдете живи и здрави!

Винаги ваш: А. Доган

Обръщението на турски език може да прочетете ТУК 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Президентът на Египет: Израел не полага усилия за спиране на огъня в Газа

Израел продължава да избягва усилията за постигане на прекратяване...

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg