https://www.gerb.bg/bg

За южнокорейците Squid Game е по-скоро реалност, отколкото антиутопия

За по-голямата част от света е удоволствие да гледа Squid Game и да следи със затаен дъх заплетения сюжет на хитовата продукция на Netflix.

За южнокорееца Лий Чанг-кун обаче да следи сериала се оказва истинско изпитание. Причината, както той сам споделя пред „Асошейтед прес“, е, че открива твърде много плашещи сходства между неговия живот и този на главния герой Сонг Ги-хун.

Някои сцени за мен бяха невъзможни за гледане„, признава Лий.

Подобно на Сонг, и Лий е работник в автомобилна фабрика, който остава без работа вследствие на фалит, обявен през 2019 г.

Тогава 2600 работници се оказват на улицата и се затрудняват да си намерят нова работа. Някои успяват да станат готвачи във вериги за бързо хранене или таксиметрови шофьори, но и немалка част от служителите прибягват до самоубийство.

Играчите, които губят живота си на екрана в Squid Game, кошмарно напомнят на Лий за неговите починали колеги от фабриката.

Ким Чег-ук, колега на Лий, заявява пред „Асошейтед прес“, че сериалът се оказва толкова травмиращ за него, че дори не успява да го гледа след епизод първи. Светът на полулегалните и нелегални кредити също не е чужд за двамата южнокорейци.

Сцените с подхвърлените визитни картички, на които има само един телефонен номер и никаква друга информация също не са никаква измислица. За това свидетелства пред LA Times южнокореец на име Парк Чуй-ву, който получава подобна картичка, буквално захвърлена от моторист в краката му.

Тя рекламира бързи кредити с подозрително ниски лихви, които се отпускат само на частни лица и малки частни бизнеси.

С едно обаждане на посочения номер преди три години Парк навлиза в света на бързите кредити, които изкушават изпадналите в криза южнокорейци. Не след дълго при него идват татуирани мъже с голи глави, за да обсъдят условията по кредита. Те му предоставят готови пари в брой, но за сметка на това годишната лихва за Парк възлиза на 210 процента.

В разговора си за LA Times той подчертава, че някои хора в Южна Корея нямат никакъв друг избор, освен да прибягнат до такива лихвари, а пандемията от коронавирус само засилва проблема.

Точно както и в сериала на Netflix, хора като Парк в определен момент започват да живеят и работят, само за да изплатят дълговете си. Затова и в Южна Корея поредицата е по-скоро отражение на реалността, отколкото измислена антиутопия, като в същото време Северна Корея дори я възприе като разобличение на капитализма.

Дългът на домакинствата в Южна Корея достигна рекордни нива през второто тримесечие на 2021 г. и е с 10 на сто по-висок, отколкото е бил за същия период през 2020 г. Най-много кредити теглят жителите на по-големите градове на възраст от 30 до 40 години.

Освен това официалните статистики не обхващат кредитите, давани от частни лица, какъвто е случаят с Парк, както и с главния герой на сериала Сонг Ги-хун.

Проблемът се допълва и от огромната разлика между най-високата и най-ниската класа в страната. Най-високоплатените 20 процента от южнокорейците получават нетно 166 пъти повече от 20-те процента от най-ниско заплатените.

Това още повече поставя хора като Парк в несигурно положение, особено ако са изправени пред непредвидени събития като уволнение, съкращение поради фалит или здравословни проблеми. Нарастващата безработица сред по-младите хора, високите цени на жилищата и пандемията засилват неравенството, което е особено осезаемо през последните години.

Пред най-обременени с дългове в Южна Корея са били семействата, които всячески се опитват да осигурят добро образование на децата си. През последното десетилетие обаче милениалитe обаче също задлъжняват все повече, особено спрямо доходите си.

В същото време мрачният кредитен бранш процъфтява. В метрото младежи раздават флаери, които предлагат бързи и лесни пари в брой. Картички като тези в Squid Game, както казахме, също не са никаква рядкост.

Само за 2020 г. Службата по финансов надзор – държавният финансов регулатор – е получила почти 300 хил. сигнала за реклами на незаконно кредитиране.

Пред LA Times една от консултантските фирми в Сеул казва, че за изминалата година е служила като медиатор на 5000 случая със заеми със свръхвисоки лихви, в някои случаи достигащи 400 процента годишна лихва.

По мнение на компанията лихвите в някои случаи се оказват убийствени и повличат след себе си ефекта на доминото, при който потребителите теглят нови и нови кредити, за да погасяват старите си задължения. Тактики като показаните в сериала, при които лихварите изискват бъбрек или очна ябълка, все пак не се срещат особено често, но не са и абсолютно изключени.

Най-богатият човек на Южна Корея – основателят на фармацевтичната компания Celltrion Со Джунг-джин – е заявявал в свое интервю, че е залагал своите органи като гаранция за кредит, с който е успял да запази фирмата си по време на голямата азиатска финансова криза от началото на новия век.

В наши дни лихварите пък искат телефони и данни на всички близки на длъжниците си, за да упражняват разнообразни форми на тормоз върху тях.

Така например през 2018 г. частно лице, което отпуска кредити, е осъдено за изнасилването на 27-годишна жена, чийто мъж дължал 8500 долара.

По тази причина Парк Чуй-ву посочва, че няма никакво намерение да гледа Squid Game – за него южнокорейската реалност е достатъчно дистопична и извън малкия екран.

/предвод и редакция: Тодор Стефанов, News24sofia.eu

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg