https://www.gerb.bg/bg

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Снимка: EPA/MARTIN DIVISEK

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки че Киев все още не е признал независимостта на Прищина.

Това заяви външният министър Доника Гървала-Шварц, цитиран от АП.

Украйна не е признала Република Косово като държава, но ние наистина вярваме, че знаем точно през какво преминава Украйна„, каза тя в интервюто си. Знаем, че има само едно решение, не само за Украйна, но и за Европа – Русия да загуби войната. В противен случай Европа трябва да се подготви за други конфликти на нашия континент.“

Тя увери, че страната ѝ е убедена, че Русия трябва да загуби войната в Украйна, за да не се разпространи конфликтът в Европа.

Гървала-Шварц, която е външен министър и вицепремиер, каза, че на нейната малка балканска нация, която обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., непрекъснато се напомнят за агресивните намерения – както на Сърбия, така и на нейния съюзник Русия.

Въпреки че Косово е малка държава с много скромни възможности за помощ, ние се опитахме да бъдем много полезни с Украйна и не се поколебахме да покажем нашата безусловна подкрепа и съчувствие към хората и към Украйна„, каза тя.

Последното напомняне, че Москва заплашва Косово, дойде тази седмица, когато руски канал Telegram призова за атака за отказ на услуга срещу уебсайтовете на косовското правителство, след като министърът на отбраната на Косово обяви нова военна помощ за Украйна на конференция във Варшава във вторник.

Гервала-Шварц откри в сряда първата консулска мисия на Косово в Полша, част от усилията за подобряване на икономическото и културното сътрудничество между двете страни. Полша призна държавността на Косово през 2008 г., но тогава двете страни не установиха дипломатически отношения. Засега мисията в Косово има статут на генерално консулство, но тя каза, че се надява това да бъде стъпка към посолство в Полша.

Припомняме, че посещението ѝ в Полша тази седмица съвпадна с посещението на китайския президент Си Дзинпин в столицата на Сърбия Белград, което включи и заявки за задълбочаване на връзките.

Гервала-Шварц каза, че посещението на китайския лидер има значение за Европа, защото показва, че докато Сърбия е кандидатка за членство в Европейския съюз (ЕС), тя „все повече и повече се идентифицира с противниците на европейските западни демокрации„.

Не можете едновременно да бъдете страна кандидатка за ЕС и да бъдете пълномощник на Русия в тези времена, когато Русия е обявила война не само на Украйна, но и на Запада като такъв„, каза тя.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Хърватия има ново правителство

Хърватските депутати гласуваха в петък "за" ново правителство, което...

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg