https://www.gerb.bg/bg

Украйна моли Полша да пази част от небето ѝ

Снимка: (архив) EPA

Ако Полша затвори част от украинското небе, това ще позволи на Украйна да премести инсталации и ракети, които вече са в недостиг, в други региони. Това каза говорителят на военновъздушните сили на ВСУ Иля Евлаш.

„Първите мисли за това се появиха, след като руската ракета прелетя във въздушното пространство на Полша. Тогава се заговори, че Полша може да затвори поне част от Западна Украйна. Това би ни позволило да преместим нашите инсталации и вече оскъдните ракети, които постоянно се нуждаят от попълване, на други обекти. Имаме много важни съоръжения и голяма територия в Украйна – тя не може да бъде покрита само от наземни инсталации„, обясни той в интервю за NV.

Според Евлаш нито една голяма държава в света не може да си позволи да покрие цялото въздушно пространство с наземни станции за противовъздушна отбрана. Затова много често за защита на небето се използват други компоненти, като например многоцелеви изтребители F-16, F-22, F-35 или военноморските сили, ако има такива.

Видяхме добра работа, когато Иран нападна Израел, видяхме много видеоклипове за това как, използвайки по-специално нашия опит в борбата с шахедите, те могат лесно да се справят с тях. Ако Полша затвори този район, това ще ни бъде много полезно за отблъскване на вражеските атаки. Да, нямаше да има шанс да противодействаме на ракети от типа „Кинжал“, но бихме могли ефективно да се справим с повечето крилати ракети, управляеми ракети, безпилотни самолети. Но това е въпрос за нашия дипломатически корпус, който се решава на най-високо ниво. Ние носим отговорност за това, което ни е дадено, и нашата задача е да покрием въздушното пространство и да осигурим подкрепа на наземния компонент„, каза представителят на ВВС.

Укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна е наистина необходимо, защото ще позволи да се покрият топлофикациите, електроцентралите, генериращите мощности, каза Евлаш.

За съжаление, видяхме, когато унищожиха топлоелектрическата централа в Трипиля – да, свалихме повечето от ракетите, но те използват тактиката да претоварват нашата система, така че да използваме целия запас от ракети, които бяха на инсталацията. Виждаме – дори една ракета е достатъчна, за да унищожи определен обект. Непрекъснато маневрираме въз основа на средствата, с които разполагаме. Както и да е, ние показахме напълно нетрадиционен подход към воденето на тази война, не само на сушата, но и когато става дума за противовъздушна отбрана. Децата в детската градина вероятно вече знаят какво представлява системата „Пейтриът“, а ние се нуждаем от повече такива системи„, обобщи той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg