https://www.gerb.bg/bg

Украинският магнат Коломойски е заподозрян в опит за убийство от преди 20 години

Снимка: EPA/STR

Игор Коломойски е заподозрян в опит за убийство на адвокат в корпоративен спор от преди повече от 20 години, съобщи в сряда украинската полиция, цитирана от „Ройтерс“.

Коломойски, който подкрепи президента Володимир Зеленски на изборите през 2019 г. и е изправен пред обвинения в измама и пране на пари, като той преди това отрече да е извършил неправомерни действия.

Полицейски следователи са връчили уведомление за подозрение на известен украински олигарх за поръчване на предумишлено убийство„, се казва в изявление на полицията.

Властите не го идентифицираха по име, но публикуваха снимка на мъж с леко замъглено лице, който лесно може да бъде идентифициран като Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, който бе задържан миналата есен.

Предполагаемият опит за убийство носи максимално наказание доживотен затвор.

Националната полиция съобщи, че заподозреният е заплашил и не е успял да спечели адвокат, който е отказал да му помогне да отмени неблагоприятно решение на акционерите в металургичен завод през 2003 г.

В изявление на полцията се казва, заподозреният е наредил чрез бодигарда си, четирима членове на престъпна група да нападнат адвоката през лятото на 2003 г. в кримския град Феодосия.

Нападателите са удряли мъжа с метален прът и са го намушкали в гърдите, корема и гърба, но съпругата му е попречила на нападателите да го убият и лекарите са успели да спасят живота му. Нападателите са били заловени и вкарани в затвора, се казва още в изявлението.

Сергей Лещенко, бивш разследващ журналист и депутат, който работи като съветник в офиса на Зеленски, написа в Telegram, че корпоративният спор в изявлението се отнася до предприятието Dniprospetsstal в Запорожие.

Двадесет и три обиска са били предприети в четири украински региона в сряда за събиране на допълнителни доказателства, свързани със случая, каза полицията.

Коломойски е бивш собственик на PrivatBank, която беше национализирана през 2016 г. като част от прочистването на украинската банкова система. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Коломойски натрупва власт и контрол върху медиите, превръщайки се в един от най-влиятелните олигарси в Украйна.

Коломойски е под санкции на САЩ и е изправен пред множество обвинения, свързани с измами, пране на пари и присвояване. Той отхвърли тези обвинения.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg