https://www.gerb.bg/bg

Столтенберг: Русия засили агресивното си поведение, НАТО укрепва отбраната си

Снимка: EPA

Поведението на Русия става по-агресивно и тя се стреми да усилва военното си позициониране в Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Това констатира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на външните министри от НАТО.

Въпреки дългогодишния натиск и усилията Русия да бъде привлечена към смислен диалог, тя засили репресивното си поведение у дома и агресивното си поведение в чужбина. Продължаваме да наблюдаваме насилствено потискане на политическото несъгласие в Русия. Ние призоваваме за незабавно освобождаване на Алексей Навални и другите мирни демонстранти, които бяха арестувани. – заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

В чужбина Русия подкопава и дестабилизира своите съседи, включително Украйна, Грузия и Република Молдова. Тя подкрепя репресиите в Беларус и се опитва да прокарва влиянието си в Западните Балкани. Русия продължава широкообхватното си военно позициониране. От Балтийско до Черно море. В Близкия изток и Северна Африка. И от Средиземно море до Арктика. – добави той.

Припомняме, че Йенс Столтенберг коментира и разкритията за руската шпионска мрежа в България, като изрази съпричастността на съюзниците и своята подкрепа за усилията на страната ни да защити своята сигурност.

Генералният секретар на НАТО посочи, че съюзниците от Алианса се борят с руската дезинформация и пропаганда, с неспиращите кибератаки и с усилията на Москва да влияе на избори в други страни.

Той добави, че Русия използва химически оръжия срещу политическите си опоненти, както на своя територия, така и в страните от Алианса.

Реакцията на НАТО е твърда и последователна. В отговор на руските действия НАТО осъществи най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от поколение насам. Укрепихме защитата си срещу хибридни и кибератаки. Ще останем бдителни. И ще продължим да работим с ЕС и нашите близки партньори, за да сме сигурни, че заедно ще отговорим на действията на Русия. Между съюзниците има съгласие, че трябва да продължим да преглеждаме и адаптираме способностите си за възпиране и защита. Включително когато става дума за нарастващата ракетна заплаха от Русия. – подчерта Столтенберг.

Той отбеляза, че подходът на НАТО двупосочен – съчетава силно възпиране и отбрана с отвореност за диалог.

Всички съюзници остават твърдо ангажирани с контрола върху ядрените оръжия. И всички съюзници приветстват взетото наскоро решение за удължаване на новия договор START. Това трябва да е началото на усилията за по-нататъшно укрепване на международния контрол върху ядрените оръжия. – каза още лидерът на евроатлантическата общност.

Виждаме, че Русия продължава да разполага нови дестабилизиращи ядрени оръжия. Нуждаем се от споразумения, които да обхващат повече оръжия и повече държави като Китай. И така, режимът за контрол върху оръжията трябва да отчита новите реалности. НАТО има силен и дългосрочен ангажимент за контрол върху оръжията, разоръжаване и неразпространение, и по отношение на Европа и Северна Америка ние оставаме уникална платформа за консултации относно бъдещето на контрола върху оръжията, защото тя помага за запазването на мира. – обобщи Йенс Столтенберг.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

Леко поскъпват храни, плодове и зеленчуци

Поевтиняват лук, ягоди, мляко и боб, захар и олио

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg