https://www.gerb.bg/bg

Служебният кабинет намали броя на средищните детски градини и училища

Броят на средищните училища и детски градини в страната намалява. Това реши служебното правителство правителството, което актуализира списъка на средищните институции за учебната 2022/2023 година. Те стават 957, при 971 през миналата година.

Средищни са 194 детски градини, 39 части от детски градини и 724 училища от 647 населени места в 28 области. 29 институции за първи път получават статут на средищни, съобщиха от птрсцентъра на Министерския съвет.

В средищни градини и училища се обучават 17 412 деца и 172 586 ученици. Пътуващите от други населени места деца, за които държавата осигурява безплатен транспорт, са 2 609, а учениците до 16-годишна възраст – 37 691.

Служебният кабинет актуализира и списъка със защитените образователни институции. След промяната, 266 детски градини и училища имат статут на защитени – 78 детски градини, 24 части от детски градини и 164 училища. От тях нови в списъка са две детски градини, една част от детска градина и две училища.

Той се актуализира всяка година по предложение на кметовете на общини след решение на общинските съвети. С даването на такъв статут на детски и учебни институции се цели да се повиши обхватът на децата и учениците в образователната система, както и да се намали броят на преждевременно отпадналите в системата. Обхванати са над 15% от детските градини и повече от 34% от училищата на територията на цялата страна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас

При обход полицията чува викове и счупване на стъкло

Летищата „Шарл дьо Гол“ и „Орли“ ще стачкуват във вторник

Служителите искат увеличение на заплатите и премиите

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Химична реакция при приготвянето на дрога е причинила взрива в апартамент в Хасково

Химична реакция при производство на наркотици е причинила взрива...

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

Арестуваха в Благоевград американец, издирван от Интерпол

Полицията в Благоевград арестува американски гражданин, издирван от Интерпол. Идентифициран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg