https://www.gerb.bg/bg

СИФ: Covid-19 и икономическото въздействие са най-големите глобални заплахи

Понастоящем бизнесмените и правителствените лидери смятат загубата на живот от Covid-19 и свързаните с тях икономически ефекти като най-големите краткосрочни заплахи в света, заяви Световният икономически форум – СИФ във вторник, цитиран от АФП.

Групата, която организира ежегодно събиране на водещи индустриални и политически фигури в швейцарския алпийски курорт Давос, провежда предварително проучване на своите членове, за да определи това, което те считат за най-големите глобални заплахи.

Не е изненадващо, че тази година пандемията Covid-19 е на върха в списъка за краткосрочни заплахи, въпреки че изменението на климата остава сред основните дългосрочни проблеми.

„Непосредствените човешки и икономически загуби от Covid-19 са сериозни“, се казва в доклада на Глобалните рискове (GRPS) на WEF за 2021 г. „Това заплашва да заличи години напредъка в намаляването на бедността и неравенството и допълнително да отслаби социалното сближаване и глобалното сътрудничество“.

Повечето от онези, които отговориха на GRPS, определиха „инфекциозни болести“ и „кризи за препитание“ като основните краткосрочни заплахи в световен мащаб. Рискът от „ерозия на социалното сближаване“ поради пандемията и безработицата се счита за друга критична краткосрочна заплаха.

В доклада се отбелязва, че младите хора преживяват втората си голяма глобална криза от десетилетие, след финансовата криза и влошеното от нея икономическо неравенство.

Това поколение е изправено пред сериозни предизвикателства пред своето образованиеикономически перспективи и психично здраве„, се казва в доклада, като се предупреждава за „епоха на пропуснати възможности„, както и социални вълнения и политическа фрагментация.

Лидерите на СИФ отбелязват също, че докладът за глобалните рискове предупреждава за заплахата от пандемия от 2006 г., който подчертава необходимостта от намиране на по-ефективни начини за идентифициране и съобщаване на риска на лицата, вземащи решения.

Самият Световен икономически форум е нарушен от пандемията Covid-19, измествайки обичайната си януарска среща на върха в Давос към май в Сингапур.

Независимо от това, следващата седмица СИФ ще проведе виртуален Давос: седмица от събития, посветени на помощ за лидерите да избират иновативни и смели решения за спиране на пандемията и стимулиране на стабилно възстановяване през следващата година.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Новата песен на Мария претърпя пълен крах

Преобладаващата част от мненията са, че е съсипала хубавото парче

Гьозтепе задържа ключови играчи

Новакът в турския елит Гьозтепе зарадва удължи договорите на...

Исландия избира президент

Гласоподавателите в Исландия в събота избираха президент между 12 души, сред...

Пореден германски политик бе нападнат

Германски депутат бе нападнат, като това е пореден подобен случай...

Румен Радев: Ботев е огненият дух и стихията на революцията

Има българска воля, дързост и талант. Ботев е тяхното...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

38-годишен счупи с камък стъкло на автобус във Варна

Сигнал за хвърлен камък по стъкло на автобус по...

Баба Глория облече внучка си в носия за Деня на детето (СНИМКА)

Глория честити 1 юни-Деня на детето на внучката си...

Депутатите разглеждат заплатите на медиците на извънредно заседание утре

Народното събрание ще заседава извънредно на 2 юни от...

Израел пое контрола над граничен коридор с Египет

Зона, известна като Филаделфийския коридор

Университетът в Гент прекъсна всички връзки с ираелски университети

Университетът в Гент (UGent) обяви в петък, че прекратява...

Оставиха в ареста мъжа, хванат с хероин за 1 млн. лв. на Капитан Андреево

Окръжният съд в Хасково наложи мярка за неотклонение "задържане...

Нетаняху: Няма да има постоянно примирие, докато условията ни не са изпълнени

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg