https://www.gerb.bg/bg

САЩ и Великобритания удариха Йемен (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Абдулсалам Джахаф, високопоставен член на хусите, потвърди в публикацията си в X, бивш Twitter, че Йемен е бил атакуван от Съединените щати и Обединеното кралство.

Той заяви, че засегнатите от атаките градове са Сана, Ходейда, Дамар и Саада. Абдулсалам Джахаф нарече ударите „истерични“ и „безумни„.

Силите на Съединените щати и Обединеното кралство започнаха предварително обявените въздушни удари по обекти на хусите в няколко йеменски града, съобщи Sky News Arabia, позовавайки се на анонимни източници.

САЩ и Обединеното кралство са започнали атаки срещу градовете Сана, Ходейда и Таиз.

Освен това NBC News съобщи, позовавайки се на двама американски служители, че коалиционните сили са нанесли удари по няколко обекта в Йемен, използвайки изтребители и ракети „Томахоук“, изстреляни от военноморски кораби.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди, че силите на САЩ и Обединеното кралство, подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, „успешно“ са започнали удари по различни обекти в Йемен, използвани от бунтовниците хуси.

Тези удари са в пряк отговор на безпрецедентните атаки на хусите срещу международни морски съдове в Червено море – включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята„, заяви Байдън в изявление.

Освен това той подчерта, че неотдавнашните нападения на хусите са засегнали повече от 50 държави и че екипажи от 20 държави са били заплашвани или дори взети за заложници от хусите.

Няма да се поколебая да насоча по-нататъшни мерки за защита на нашите хора и свободното движение на международната търговия, ако това е необходимо„, заключи държавният глава на САЩ.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че ударите, нанесени заедно със САЩ по наземни цели на хусите в Йемен, са били акт на самоотбрана.

Той потвърди атаките, извършени от Кралските военновъздушни сили (RAF) срещу военни съоръжения, използвани от базираните в Йемен бунтовници хуси, като ги нарече „необходими“ и „пропорционални“ на нападенията, извършени от хусите в Червено море.

Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност хусите продължават да извършват нападения в Червено море, включително нападения срещу военни кораби на Обединеното кралство и САЩ само тази седмица„, каза той.

Сунак подчерта, че ударите, предприети от Обединеното кралство, са били извършени с оперативна помощ от САЩ и неоперативна помощ от Нидерландия, Канада и Бахрейн, като нарече ударите „ограничени“.

САЩ и Великобритания готвят да нанесат удари срещу бунтовниците – хуси в Йемен, след като местните групировки пренебрегнаха ултиматума да спрат да нападат кораби, пътуващи през Червено море, писа по-рано Wall Street Journal.

Въздушният трафик над Йемен е отклонен, а президентът на САЩ Джо Байдън се намира в ситуационния център. Това е ясен сигнал, че Белият дом готви удари.

Военните бази в Израел, ОАЕ и Саудитска Арабия са поставени в повишена бойна готовност.

Най-вероятните цели ще бъдат ракетни площадки и такива за изстрелване на дронове, радари и оръжейни складове около йеменските градове Ходейда и Хаджа, както и инфраструктурата в столицата Сана.

Това разкрили западни дипломати пред ръководители на корабни компании.

САЩ ще нанесат въздушни и морски удари по ключови военни бази и плавателни съдове на хусите, а Великобритания може да изпрати военни самолети и кораби, съобщи The Times.

Сутринта на 11 януари британският министър-председател Риши Сунак обсъди въпроса за хусите с египетския президент Абдул Фатах ас Сиси, проведе извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, а вечерта свика министрите.

Базираният в Йемен официален представител на хусите Абдулкадер ал-Мортада заяви в публикация в социалните мрежи, че ответните удари, обявени от САЩ и Обединеното кралство, „не ги плашат“.

След обявяването на предстоящите удари срещу наземни цели на хусите в Йемен официалният представител на хусите подчерта, че тези заплахи няма да „тероризират“ или „уплашат“ бунтовническата група, а вместо това ще укрепят вярата им„, когато става въпрос за изпълнение на дълга им към „братята в Газа„.

По-нататък той нарече каузата им „справедлива„, като потвърди решимостта им да продължат атаките си срещу кораби в Червено море, докато не бъде спряна войната в ивицата Газа.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

8 убити при стрелба в Мексико сити

Най-малко 8 души са били убити при масова стрелба...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

Арестуваха в Благоевград американец, издирван от Интерпол

Полицията в Благоевград арестува американски гражданин, издирван от Интерпол. Идентифициран...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg