https://www.gerb.bg/bg

С 19% повече са българите, пътували в чужбина през март 2024, спрямо 2023 г.

Снимка: iStock

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо съшия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Боят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия – с 18.6%. Тези със служебна цел намаляват с 3.6%.

Снимка: НСИ

Най-много са били пътуванията на български граждани към Турция – 194 хил., Гърция – 117.1 хил., Румъния – 66.6 хил., Сърбия – 58.3 хил., Република Северна Македония – 36.1 хил., Германия – 33.0 хил., Австрия – 24.9 хил., Франция – 20.5 хил., Италия – 18.3 хил., и Обединеното кралство – 17.9 хиляди.

Най-голям е делът на пътуванията за гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – 53.2%, следват пътуванията за почивка и екскурзия – 29.4%, и със служебна цел – 17.4%.

Снимка: НСИ

През март 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са 756.5 хил., като се отчита ръст от 7.2% в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличава се броят на всички наблюдавани видове пътувания – за почивка и екскурзия, по служба и с други цели. 33.3% (251.8 хил.) от всички посещения на чужденци в страната ни са били транзитни – на път към друга крайна дестинация.

375.7 хил. или 49.7% от посещенията в България са на чужди граждани от страни в Европейския съюз, най-вече от Румъния – 37.4%, и Гърция – 30.8%.

Посещенията у нас на граждани на европейски държави извън ЕС са 310.4 хил., или 41.0% от всички визити на чужденци в България. 150.9 хил. или 48.6% от посещенията от тази група са от турски граждани.

Снимка; НСИ

Най-много посещения в България общо са реализирали гражданите от Турция – 150.9 хил., Румъния – 140.5 хил., Гърция – 115.7 хил., Украйна – 56.1 хил., Сърбия – 46.3 хил., Германия – 30.2 хил., Обединено кралство – 27.1 хил., Република Северна Македония – 21.4 хил., Италия – 15.2 хил., Полша – 13.2 хиляди.

Най-много са пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – 50.4%, следвани от тези за почивка и екскурзия – 35.5%, и по служба – 14.1%.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg