https://www.gerb.bg/bg

Румъния мисли как да прати „Пейтриът“ в Украйна

Снимка: Omar Marques/GettyImages

Румъния е готова да обсъди възможността за изпращане на система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в Украйна.

Това заяви президентът на страната Клаус Йоханис, предаде „Ройтерс“.

Говорейки във Вашингтон след среща с президента на САЩ Джо Байдън, Клаус Йоханис заяви, че ще обсъди въпроса със своя Висш съвет по отбрана.

Това е най-новото развитие от страна на западните държави в отговор на призивите на Киев за повече противовъздушна отбрана срещу руските ракетни и безпилотни атаки срещу градове в Украйна.

През последните няколко седмици се обсъждаше кой може да изпрати системи „Пейтриът“ в Украйна„, каза Йоханис.

Президентът Байдън го спомена… по време на срещата ни и аз казах, че съм отворен за обсъждане. Трябва да го обсъдя във Висшия съвет по отбрана, за да видим какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е неприемливо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана.

През 2017 г. Румъния подписа споразумение за придобиване на системи „Пейтриът“, но досега разполага само с една, която е в експлоатация. Йоханис заяви, че всички обсъждания ще се отнасят до система, която е в напреднал стадий на оперативност.

На 13 април Германия обяви, че ще предостави на Киев допълнителна система „Пейтриът“. След това германският канцлер Олаф Шолц призова и други съюзници от НАТО да направят същото.

Полският министър-председател Доналд Туск отговори, че Полша не може да се откаже от системата „Пейтриът“, инсталирана на летище Жешов в Югоизточна Полша, тъй като то е ключов логистичен център за доставките на отбранителна помощ в Украйна.

Гръцките медии съобщиха на 22 април, че Атина планира да изпрати поне една система „Пейтриът“ в Украйна, но гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис изключи това в интервю на 25 април.

След това на 26 април испанският министър на отбраната Маргарита Роблес обяви, че Испания ще изпрати на Киев зенитни ракети „Пейтриът“. Те пристигнаха тази седмица.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg