https://www.gerb.bg/bg

Радев с обратен огън към критиците си: Аз защитавам само българските интереси, а те чии? (ВИДЕО)

Румен Радев

Политици от парламента и правителството защитават не българските, а чужди интереси. Това коментира на въпрос президентът Румен Радев. Повод за думите му бяха критики от страна на редица политици (като съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов например), че по време на разговора си с украинския си колега Володимир Зеленски Радев защитавал не българските, а руските интереси.

Аз винаги съм защитавал българския интерес, а не интересът на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Очевидно в много случаи небългарските. Ще ви дам само един пример – през октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проектодекларация за незабавното членство на Украйна в НАТО към всички президенти от Източна Европа. Тогава аз отказах да подпиша с много ясен мотив – че приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир означава война НАТО-Русия. Тогава се надигна страшен вой и вие знаете от кого. И сега изведнъж тези мои яростни критици промениха мнението си и приеха моята теза„, отсече президентът след като взе участие в конференцията „Дни на математиката в София„, организирана от БАН.

И запита – имат ли критиците му изобщо собствено мнение и собствена позиция. „Защото те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. И това е добре, защото големите държави членки имат някакъв разум. Но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и своя позиция. А национално отговорното поведение изисква да имат такава„, продължи с критиките той.

Радев потвърди още, че визитата на Зеленски не е била съгласувана с него и посъветва в бъдеще да се спазва междуинституционалния протокол.

Никога не съм отказвал да приема президент по негово желание, винаги съм откликвал. Но когато министър-председателят реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван след това. В тази ситуация най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България. И най-вече – това не е добър сигнал към 300 хиляди българи в Украйна.“

В НАТО никой не задължава с какъвто и да е документ да участва в предоставянето на оръжие за Украйна, а премиерът Денков следва да излезе с „позиция на разума„, не подмина и въпроса с предстоящата среща на върха в НАТО държавният глава.

Президентът не спести критики и относно решението на парламента и правителството да се стартират преговори с Украйна за предоставяне на съхраняваните от години на площадката в Белене руски реактори. Според него въпросното решение е взето прибързано и без да се изчака оценката дали тези мощности могат да се оползотворят с неруска експертиза.

Припомняме, че в последните седмици на мандата служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че започва анализ на френската „Фраматом“ по въпроса.

Служебното правителство установи много тесни контакти с Франция. Аз лично говорих с президента Макрон, той дойде в нашата мисия в Брюксел по тези въпроси. Работиха много задълбочено и Франция изпрати към нас меморандум в последните дни на служебното правителство за развитието на проекта „Белене“. Един европейски проект„.

Държавният глава мина и по друга тема от конспекта на актуалния дневен ред – позицията на премиера Николай Денков, изказана в интервю за „Политико“, че службите ни трябва да се изчистят от руското влияние.

За съжаление български министър-председател продължава да използва чужди медии, за да клевети страната. За да развява руската заплаха като параван за разправа в службите в името на лични и партийни интереси. Точно по сценария на записите (изнесени от бившия депутат от ПП Радостин Василев – бел.ред.) И е жалко, че хлъзгат акад. Денков по този сценарий, но като гледам, той няма нищо против да го хлъзгат„, не спести критики по отношение на бившия си служебен министър и настоящ премиер президентът Радев.

По-късно информация за изказването на държавния глава беше разпространена и от президентството. Във връзка с поетия от българското правителство ангажимент при срещата с украинския президент Румен Радев коментира, че е редно управляващите да оправдават своите претенции за единство и за прозрачност, като обявят какви оръжия възнамеряват да дават на Украйна. Българският президент също така е обезпокоен от взетото само за един ден решение от Народното събрание, което позволява на Министерския съвет да изпразни складовете с военновременни запаси на Българската армия. „Колкото и в момента да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо, това не е вярно. Тези процеси отнемат години„, коментира държавният глава.

По думите му не бива да се правят илюзии, че скоро България ще има ново въоръжение, което да дойде с нови запаси от боеприпаси. Според Радев години наред редица правителства са нехаели за модернизацията на Българската армия, а тя изисква политическа воля, много средства и време. Президентът апелира управляващите да бъдат много внимателни по въпросите, които засягат националната ни сигурност и подчерта, че със скоростното изтегляне от парламента на програмата за инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, както и на документа за състава на военновременните формирования, се погазват разчетите на военната експертиза за това от какви количества въоръжение и боеприпаси има нужда Българската армия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg