https://www.gerb.bg/bg

Промените в Закона за специалното подпомагане минаха на първо четене

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за специалното подпомагане на първо четене. С предлаганите промени в закона се цели създаване на необходимите нормативни условия за изпълнение на препоръките на ЕК, както и недопускане на рискове във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. В него е заложено съобразяване на политиката за социално подпомагане с общата европейска политика в областта на социалната закрила и оптимизиране на системата за социално подпомагане, каза председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков. За реализиране на предлаганите промени ще са необходими за периода до 2025 г. съответно – 37,74 млн. лв. заложени в бюджета за 2022 г.; 2023 г. – 87,80 млн. лв. 2024 г. – 126,44 млн. лв., и 2025 г. – 126,44 млн. лв. Тези средства са предвидени с Постановление № 286 на Министерския съвет от 2022 г. за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2023 г. и предложените разчети са изцяло съобразени с нея. Средствата се осигуряват от държавния бюджет.

С предлаганите промени действащата нормативна уредба ще се приведе в съответствие със заложените общи европейски приоритети в областта на социалната закрила и борбата с бедността. Така България ще изпълни своя ангажимент като държава – членка на ЕС, ще се изпълнят препоръките на ЕК и условията за активиране на ПВУ, свързани със схемите за минимален доход и ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане, както технологично така и по отношение на постигането на по-висока ефективност – разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, обясни председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков.

Предложените промени в Закона за социално подпомагане не са свързани с изпълнение на задължения на България за въвеждане в националното законодателство на правото на Европейския съюз. Социалният министър Лазар Лазаров обясни, че това е първа стъпка към адекватно социално подпомагане. Освен това законопроектът отговаря на европейските препоръки към страната ни в сферата. Законопроектът щял да гарантира и ефективна социална закрила, според министъра.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

Изгоряха четири камиона на пристанището в Солун

Пожар е унищожил четири камиона на пристанището в град...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg