https://www.gerb.bg/bg

Приятелите на Русия молят ЕС да остави на мира замразените активи

Снимка: Stock

Страните, които симпатизират на Русия, настояват ЕС да се откаже от всякакви предположения, които може да има за масова конфискация на държавните активи на Москва, пише „Политико“.

Представители на Китай, Саудитска Арабия и Индонезия неофициално настояват ЕС да продължи да се противопоставя на натиска от САЩ и Обединеното кралство да конфискуват повече от 200 милиарда евро руски държавни активи, които бяха замразени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., за да помогне на усилията за възстановяване на Киев, четирима източници  запознати с производството казаха пред „Политико“.

Тези страни са много скептични по отношение на идеята, каза един от официалните лица, пожелал анонимност, тъй като разговорите са чувствителни. Загрижеността е, че това би създало прецедент“ – с други думи, тези стран се страхуват, че могат да бъдат следващите, които ще загубят.

Засега всеки план за изземване на замразените руски активи в Европа и използването на парите за подпомагане на Украйна остава на заден план. По-специално западните държави от ЕС са яростни в своята опозиция поради страх от правни последици и потенциална дестабилизация на еврозоната.

Но Вашингтон и Лондон настояват въпросът да се обсъди на срещата на финансовите министри от Г-7 следващия месец.

Те вече видяха, че ЕС представя по-ограничено предложение за намаляване на печалбите, натрупани от инвестирането на активи, на стойност около 2,5-3 милиарда евро годишно, като 90 процента от приходите отиват за закупуване на оръжия за Украйна.

Това също може да подпомогне лобистката мотивация на страните. Колкото и да се страхуват от прецедент, те може да действат от името на Путин и да не искат ЕС да помага на Украйна на бойното поле.

Бих могъл да кажа, че руснаците вероятно са помолили приятелите си да създадат този шум„, каза висш дипломат от страна извън ЕС.

Ако е така, лобирането на тези страни ще следва подобна схема на тази, наблюдавана от началото на конфликта в Украйна, където правителства, които не са непременно подкрепяли Русия, все пак изпълняват част от предложенията на Москва.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Новата песен на Мария претърпя пълен крах

Преобладаващата част от мненията са, че е съсипала хубавото парче

Гьозтепе задържа ключови играчи

Новакът в турския елит Гьозтепе зарадва удължи договорите на...

Исландия избира президент

Гласоподавателите в Исландия в събота избираха президент между 12 души, сред...

Пореден германски политик бе нападнат

Германски депутат бе нападнат, като това е пореден подобен случай...

Румен Радев: Ботев е огненият дух и стихията на революцията

Има българска воля, дързост и талант. Ботев е тяхното...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Илон Мъск се отрече от Тръмп

Милиардерът Илон Мъск отрече в четвъртък съобщенията, че е...

Певицата Анелия отново на крилете на любовта. Кой е тайнственият мъж, който топли леглото на звездата? (ВИДЕО)

Наскоро певицата се раздели с поредния мъж в живота й - хазартния бос Любо, с когото стигнаха почти до годеж

Мъж загина при катастрофа на Подбалканския път

Мъж загина в тежка челна катастрофа в събота вечерта...

В болница Лозенец пак замириса

По стара традиция, в края на работната седмица, Министерството...

Европа се готви за война с Русия, убеден Орбан

Европа навлезе в междинен етап на подготовка за война...

ОДБХ – Пловдив проверява детска градина за случай на хранително натравяне

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg