https://www.gerb.bg/bg

Петролните танкери продължават движението си в Червено море въпреки атаките на хусите

Снимка: EPA

Движението на танкери с петрол и гориво в Червено море е било стабилно през декември, въпреки че много контейнеровози са пренасочили маршрута си поради атаки на присъединените към Иран бунтовници хуси, показа анализ на „Ройтерс“ на данни за проследяване на кораби.

Атаките повишиха рязко транспортните разходи заедно със застрахователните премии, но имаха по-малко въздействие от опасенията върху петролните потоци, като спедиторите продължаваха да използват ключовия проход Изток-Запад. Хусите, които казаха, че са насочени към плавателни съдове, пътуващи за Израел, атакуваха до голяма степен пратки, различни от петролни стоки.

Добавените разходи не са направили голяма разлика за повечето спедитори досега, защото Червено море остава много по-достъпно от алтернативния маршрут около Африка. Но ситуацията си струва да се наблюдава, тъй като някои петролни компании като BP и Equinor отклоняват товарите към по-дългия маршрут. Освен това повишените транспортни разходи вероятно ще стимулират износа на американски суров петрол за някои европейски купувачи, казаха експерти.

„Всъщност не сме виждали прекъсването на трафика на танкери, което всички очакваха“, каза Мишел Визе Бокман, анализатор на корабоплаването в Lloyd’s List.

Средно дневно 76 танкера, превозващи нефт и гориво, са били в южната част на Червено море и Аденския залив през декември, района близо до Йемен, който е бил обект на атаки. Това е само две по-малко от средното за ноември и само три под средното за първите 11 месеца на 2023 г., според данни от услугата за проследяване на кораби MariTrace .

Конкурентната услуга за проследяване Kpler е проследявала средно 236 кораба на ден в цялото Червено море и Аденския залив през декември, малко над средната стойност от 230 на ден през ноември.

Допълнителните разходи за плаване около нос Добра надежда край Африка, а не през Червено море, биха направили пътуванията за доставка на петрол по-малко изгодни, каза тя.

От началото на декември тарифите за чартиране са се удвоили според данни на фирмата за корабни анализи Marhelm. Цената е около 85 000 долара на ден за превоз на петрол с танкери Suezmax, които могат да превозват до 1 милион барела. Корабите Aframax, които могат да пренасят 750 000 барела, струват 75 000 долара на ден.

Движението на танкери в южния регион на Червено море спадна за кратко между 18 декември и 22 декември, когато хусите засилиха атаките срещу кораби, но движенията се възобновиха след това, според MariTrace.

Трафикът на контейнерни кораби в района е намалял по-рязко, с 28% през декември спрямо ноември, с рязък спад през втората половина на месеца, тъй като атаките се увеличават, според MariTrace.

Цените на петрола се повишиха с над 2 долара във вторник поради напрежението в Близкия изток и намаления добив в Либия, но все още не са се възстановили напълно от резките загуби по-рано тази седмица.

Германският Hapag-Lloyd ще продължи да отклонява корабите около нос Добра надежда, съобщи компанията във вторник.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $2, или 2,63%, до $78,12 за барел в 13:12 GMT, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол поскъпнаха с $2,09, или 2,95%, до $72,86 за барел.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ...

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg