https://www.gerb.bg/bg

От 1 ноември Путин затяга мерките за новобранците

Снимка: архив EPA

Електронната система за регистрация на военнослужещите ще заработи в Русия от 1 ноември 2024 г., т.е. по време на есенния набор на новобранците. Това се посочва в правителственото постановление за „Единен регистър на информацията за гражданите, подлежащи на военна служба„, публикувано на 27 април.

Това уточни руската служба на Би Би Си.

Службата ще събира информация за дадено лице от други държавни бази данни, включително службата „Госуслуги“, базите на ФСБ, МВР, данъчната служба, миграционните и регистрационните регистри.

Военните ще имат достъп до информация за наказателни и административни дела на лице, подлежащо на военна служба, за неговото недвижимо и друго имущество, както и до информация за местоживеенето му, включително на място, различно от мястото на регистрация.

За уведомяване на лицата, подлежащи на военна служба, за промени в регистъра на първо място ще се използва порталът „Госуслуги“. Призовката, получена чрез портала, ще се счита за връчена и ако бъде пренебрегната, ще се прилагат ограничения, въпреки че призовките на хартиен носител ще останат в сила.

Ако дадено лице не се яви в центъра за набиране на военнослужещи по електронна призовка в срок от седем дни след включването му в регистъра, то автоматично ще загуби правото да напуска Русия, да издава задграничен паспорт, да регистрира частно предприятие, да извършва сделки с недвижими имоти, да управлява и регистрира превозни средства, да взема заеми и кредити.

Досега наборните войници можеха спокойно да напускат страната въпреки законодателната забрана. Това беше възможно, тъй като нямаше канал за обмен на информация между службата за наборна военна служба и граничната служба.

Със стартирането на регистъра наборните военнослужещи, по отношение на които е изпратена призовка, автоматично ще бъдат лишавани от възможността да напускат страната, докато не се явят в центъра за набиране на военнослужещи„, пише в канала в Телеграм на проекта „Военни адвокати“.

През април 2023 г. руският президент Владимир Путин подписа закон за реформиране на регистрацията на руснаците в наборна възраст. Призовките до службата за военна регистрация вече ще идват не само на хартия, но и в електронен вид. В този случай призовката ще се счита за връчена от момента, в който бъде поставена в личния акаунт в „Госулуги“. Това се отнася за всички лица, подлежащи на военна служба, а не само за наборниците.

Законът значително променя системата за уведомяване за наборна военна служба. Според предишната редакция на закона „За военната служба и военната повинност“ призовката до центъра за набиране на военнослужещи трябва да се връчи лично и срещу подпис.

Призовката в електронен вид ще се счита за получена от момента на публикуването ѝ в личния профил на лицето.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg