https://www.gerb.bg/bg

Омбудсманът посочи проблеми за антибиотичното лечение с е-рецепти

Снимка: архив БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването професор Христо Хинков след нови жалби и сигнали от граждани, лекари и магистър-фармацевти, свързани с предписването на антибиотици с електронни рецепти от 1 април.

Ковачева подчертава, че много проблеми по системата за предписване и отпускане на лекарства още не са решени.

Повод за писмото на обществения защитник е изтичането на определения в Преходните и Заключителни разпоредби към Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти срок (1 април 2024 г.), след който изписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта.

Проф. Ковачева припомня многобройни проблеми, като случаи на нарушени права на пациенти, нарушени професионални права на лекари и магистър-фармацевти.

Сред срещаните затруднения при електронно предписание са случаите на възрастни педиатри на индивидуална практика, които нямат договор с НЗОК и не разполагат с нает персонал. Това би застрашило своевременното започване на антибиотично лечение при децата, което е решаващо за овладяване на заболяването и предотвратяване на усложнения.

Омбудсманът посочва, че издаването на електронни предписания изисква електронен подпис, технически познания и съвместим хардуер. Според нея мобилното приложение не може да реши изцяло посочените проблеми. В жалбите на лекари е посочено, че техническите умения не трябва да имат отношение към квалификациите им и това прегражда възможността им да лекуват. Допълнително, някои споменават, че софтуерът на определена марка смартфони не поддържа мобилното приложение.

Друг проблем, който Диана Ковачева изтъква, е необходимостта от стабилна интернет връзка. В някои малки и отдалечени населени места в страната такава връзка липсва, макар че проблемът с прекъсвания на услугата е възможен и в големите градове.

Важно да се спомене, че някои зъболекари не работят по договор със Здравната каса и не разполагат с необходимата техника и софтуер за работа с Националната здравноинформационна система. Ковачева подчертава също, че ветеринарните лекари използват и лекарствени продукти за хуманна употреба за лечение на домашни животни.

Омбудсманът изтъкна нуждата от паралелно използване на електронни и хартиени рецепти за период от поне 10 години. Като пример тя посочва практиките в Англия.

Като заключение, Ковачева посочва:

Същевременно, отново бих искала да обърна внимание и да посоча необходимостта от наличие на ефективен контрол върху употребата на антибиотици и химиотерапевтици за системна употреба, като мярка за оптимизиране на използването им и предотвратяване развитието на резистентност.“

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg