https://www.gerb.bg/bg

Новият главен прокурор става ясен на 26 октомври

Снимка: Светломир Стоянов, Информационна агенция News24sofia.eu

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) откриха процедурата по избор на нов главен прокурор. Кадровиците гласуваха с 12 гласа „За“ и 4 гласа „против“. Изборът трябва да се състои в края на октомври- началото на ноември, според приетия график за процедурата. В следващите седмици се очаква да се номинират кандидати за главен прокурор.

Магистратите от ВСС се разбраха и с една седмица напред да се премести хронограмата за месец юли за избор на нов главен прокурор. Кадровиците гласуваха с 10 гласа „За“ и 5 гласа „против“.

Хронограмата за избор на нов главен прокурор предвижда:

  • На 4 последователни Пленума, ще могат да се правят предложения за кандидати (както е известно, на такива имат право най-малко трима от Прокурорската колегия и министърът на правосъдието, б.р.);
  • 3 август е крайният срок за представяне на концепциите на кандидатите;
  • 8 август е срокът за публикуване на концепциите им;
  • До 19 септември трябва да се получат становища за кандидатите от Комисията по атестиране и конкурси и Комисия „Професионална етика“;
  • Обсъждане на докладите на Прокурорската колегия ще се състои на 21 септември;
  • Тогава и ще бъдат обявени дата, час и място на изслушване на кандидатите и съобразно хронограмата това трябва да стане на 26 октомври 2023 г.
Снимка: Светломир Стоянов, Информационна агенция News24sofia.eu

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галиха Захарова заяви, че за изборът на нов главен прокурор значение има обстоятелството, че съдийската колегия заседава и действа в намален състав. В състава на съдийската колегия и оттам в състава на целия пленум представителите на съдии, избрани от съдии, са в твърде ограничен брой. Това също е обстоятелство, което има своето значение, коментира шефът на ВКС.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков добави, че срокът за избор на нов главен прокурор има законов срок за неговия избор. ВСС следва да спази законът – в 7-дневен срок трябва да се открие процедурата за избор на нов главен прокурор, обясни той.

Цветинка Пашкунова заяви, че този състав на ВСС няма моралното право да избира нов главен прокурор, но нямало как и членовете да не изпълнят закона като срок, в който следва да открият процедурата за избор на нов главен прокурор. Много важно е чаканият акт на Конституционния съд по допускане на същество на искането на главния прокурор, с което се атакува разпоредбата по отношение на мнозинството, с което се избира главният прокурор, изтъкна Пашкунова.

Тя се надява да има яснота и по конституционните промени и според анонсираното може да доведат изобщо до премахване фигурата на главния прокурор или до редуцирането на правомощията на обвинител номер едно. В срок до 3 месеца Народното събрание трябва да избере избори за членове на ВСС, посочи Пашкунова. Tя настоя да се отложи произнасяне и приемането на хронограма за избирането на нов главен прокурор след произнасяне по искането на Конституционния съд по допустимост делото за обявяване на противоконституционност на законовите промени, които уреждат избора и освобождаването на главния прокурор. Това според някои членове е в пряка връзка с провеждането на процедурата по избор на главен прокурор. Предложението не срещна подкрепата на членовете на ВСС – само 4 гласа „За“ и 12 гласа „против“.

Драгомир Кояджиков смята, че не се налага нито отлагане, нито спиране на процедурата по избор на нов главен прокурор.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

Арестуваха в Благоевград американец, издирван от Интерпол

Полицията в Благоевград арестува американски гражданин, издирван от Интерпол. Идентифициран...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg