https://www.gerb.bg/bg

Лазерната аблация гарантира трайно лечение на разширени вени без белези и болка (ИНТЕРВЮ)

Д-р Ахмед Ходжов, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина“.

Едно все по-разпространено в последните няколко години заболяване е т.нар. варикоза или по-познато като разширени вени. Варикозните вени са проява на хронично и прогресиращо във времето заболяване — хронична венозна болест. Вените са съдовете, които осигуряват притока на кръвта към сърцето. При здравите вени техните клапи позволяват движението на кръвния поток само в едната посока. Когато обаче се наруши структурата на тези съдове, венозните клапи отслабват и кръвта вече може да се пропуска и в другата посока. Така вените се подуват и акумулират кръв. В общия случай се наблюдават най-вече разширени вени на краката, защото те се намират най-далеч от сърцето и гравитацията е факторът, който действа за връщането на кръвта обратно. Но също така състоянието засяга и други органи, като понякога то не е толкова видимо при тях.

Повече за заболяването и за съвременните методи на лечение разказва пред News24sofia.eu д-р Ахмед Ходжов, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина“.

– Д-р Ходжов, какво представляват разширените вени?

– Варикозните вени са изява на хроничната венозна болест (ХВБ), която е хронично прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване. Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на долните крайници. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта. Смята се, че заболяването засяга между 30-40% от хората в България като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете.

Какви са симптомите при разширени вени?

– Имаме видими симптоми като поява на изпъкнали участъци на вените или разширени кръвоносни съдове по повърхността на кожата, паякообразана мрежа от разширени вени със син, виолетов или червен цвят. Типични са и кожни промени като пигментация, липодерматосклероза, дерматит, наличие на активна или заздравяла венозна язва по вътрешната страна на глезена. Другата група симптоми при варикозни вени са т.нар. невидими симптоми при разширени вени, проявяващи се в дискофорт в крайниците, болка, тежест, парене, сърбеж, оток, мускулни крампи и спазми.

Какви са причините за развитието на разширени вени?

– Много често разширените вени се предизвикват от засягане на клапите на голямата повърхностна вена (вена сафена магна) по хода на бедрото и подбедрицата, както и на клапите на вена сафена парва (по задната част на подбедрицата). Ето защо е необходим предварителен обстоен преглед с доплеров апарат от квалифициран съдов специалист, за да се прецени необходимостта от лечение. Все пак трябва да отбележим, че основен фактор за развитието на разширени вени са възпалителни процеси, които водят до увреждане на платната на клапите, разположени по хода на вените. Основната функция на венозните клапи е да възпрепятстват връщането на кръвта в обратна посока. Увреждането на тези клапи води до повишено венозно налягане, венозна стаза и оттам до разширяване на венозната стена.

Кои са рисковите фактори за развитие на разширени вени?

– Заболяването прогресира с напредване на възрастта като рискови фактори са наследствеността, затлъстяването, заседналия начин на живот и липса на двигателна активност , бременност. Продължително стоене в права позиция или седнало положение също благоприятства растението на варикозни вени.

Какви методи на лечение се прилягат при разширени вени?

– Консервативното лечение включва компресивна терапия, която се осъществява с еластокомпресивни чорапи и ластични бинтове.Медикаментозно лечение включват различни групи лекарства, хранителни добавки и кремове.Важно е да се отбележи, че консервативното лечение има само облекчаващ и временен ефект, но не води до излекуване на разширените вени. В последно време хирургичното лечение отстъпва място пред новите миниинвазивни методи, каквато е лазерната аблация ( EVLA) например.

Разкажете повече за лазерната аблация, какво представлява този метод на лечение?

Лазерната аблация е алтернатива на болезнения класически хирургичен метод с редица предимства за пациента. В основата на метода за лечение на разширени вени, чрез лазерната хирургия лежи термичното въздействи на лазерното лъчение върху биологичните тъкани. Ендовенозната лазерна аблация се постига благодарение на термичния ефект върху съдовата стена, което води до слепване на венозната стена и облитериране (запушване) на вената. При този метод се използва специален катетър, на края на който се излъчва фокусирана лазерна енергия. Същността на метода се състои във вкарване през малък кожен отвор на този катетър в лумена на увредената вена и изгаряне на вътрешността й, като по този начин се предизвиква нейното запушване.

Какви са предимствата при лазерната аблация?

– Както при всички миниинвазивни методи и при лазерната аблация, пациентът веднага се прибира вкъщи. Методът е минимално инвазивен, което означава, че няма хирургически разрези и кръвозагуба. Освен това при този подход на лечение не е необходима пълнa или спинална упойка. Вместо това се използва т.нар. тумесцентна анестезия, която е особен вид местна упойка. Процедурата се провежда под ултразвуков контрол, а постоперативният период е изключително кратък. Самата процедура продължава около час.След самата процедура страничните ефекти са значително по-малко в сравнение с класическия хирургичен подход. Според проучванията методът има много висока ефективност като според редица клинични проучвания успеваемостта достига 98%. ЕVLA действа като чрез фокусирана лазерна енергия се унищожава увредената вена. Веднага след процедурата, пациентът вече ще e излекуван трайно от разширените вени и ще може да се движи свободно. Най-важното, което може би интересува пациентите е, че не е необходим болничен престой. Те могат да се върнат към нормалната си активност веднага след процедурата. Лазерната аблация не оставя каквито и да е следи от манипулацията и белези. Не на последно място трябва да отбележим сигурността и ефективността на процедурата, тъй като тя се извършва под постоянен доплеров контрол.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно с въздушна пушка

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно в...

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Арестуваха мъж, заподозрян в убийството на чужденец в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Задържаха мъж, сочен за предполагаемия убиец на украински гражданин...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg