https://www.gerb.bg/bg

Конгресмени предупредиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа

Снимка: (архив) EPA

Членове на Конгреса от Демократическата партия на президента на САЩ Джо Байдън изпратиха писмо до него, изразявайки убеждението си, че Израел е нарушил закона на САЩ, като е ограничил потоците от хуманитарна помощ към Газа, предава Ройтерс.

Писмото, подписано от 86-ма законодатели от Демократическата партия в Камарата на представителите, настоява, че ограниченията на помощта, които налага Израел подкопават усилията за спазване на закона на САЩ относно чуждестранната помощ, изискваща от получателите на финансирани от САЩ оръжия да спазват международното хуманитарно право и да позволяват свободния поток на помощ от САЩ.

Меморандум, издаден от Байдън през февруари, поставя срок до сряда на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън да докладва дали уверенията на Израел са надеждни. Най-малко четири бюра на Държавния департамент са уведомили Блинкън, че не считат за достоверни уверенията на Израел.

Конгресмените изразяват загриженост относно хуманитарната ситуация в Газа, където според тях има „пълен глад“. Израел отрича обвиненията за нарушаване на международното право и ограничаване на помощта във войната си с бойците на Хамас в Газа, която започна след нападението им на Израел на 7 октомври.

Конгресмените същевременно  осъдиха нападението на Хамас и подкрепиха усилията на САЩ за посредничество за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Въпреки това те изразиха сериозна загриженост относно воденето на войната от Израел, особено във връзка със задържането на хуманитарна помощ.

Писмото на депутатите до Байдън призовава президента да изясни на правителството на Израел, че продължаването на ограниченията върху помощта за Газа може да доведе до спиране на офанзивната помощ за сигурността от САЩ. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg