https://www.gerb.bg/bg

Китай обвини САЩ в ограничения на търговията с технологии

Снимка: (архив) EPA

Днес китайският външен министър Ван И нападна търговската политика на Вашингтон по време на годишния брифинг в Пекин на министерството на външните работи. Това обявиха от CNN.

Министърът обвини САЩ в „разработване на редица тактики с цел потискането на Китай“ и заяви, че „удължаванетоот страна на Вашингтон на списъка с едностранни санкции е достигнало смайващи нива на неизмерима абсурдност„. Той заяви, че от САЩмонополизират върха на веригата на стойността и задържат Китай на дъното„, като призова за справедливост в отговор на наложените технологични ограничения.

Междувременно Вашингтон продължава стремежа си да ограничи достъпа на Китай до т.нар. висок клас технологии. През октомври от Белия дом допълнително намалиха видовете полупроводници, които американските компании могат да продават в Китай, с цел американски технологии да не бъдат използвани за укрепване на китайската армия.

Като част от изявленията тази седмица, от Пекин изпратиха съобщение, че ще повишат своята самостоятелност и сила в науката и технологиите„, вместо да изчакват изглаждане на търканията със САЩ.

Китайското правителство обяви плановете си за увеличаване на бюджета за наука и технологии с 10% до безпрецедентните 370.8 милиарда юана или еквивалента на 51.6 милиарда долара. Това е най-големият скок от 2019 г. насам, след години на минимален растеж.

Коментарите на Ван идват в период на относителна стабилност между Китай и САЩ. Министърът призова Вашингтон да подкрепи Пекин, „за да върнем отношенията ни обратно по пътя на едно стабилно, благоразумно и устойчиво развитие„, след като беше отбелязал „известните подобрения“ в отношенията между САЩ и Китай след срещата на американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин в Сан Франциско миналия ноември.

В рязък контраст с коментарите си за САЩ, Ван похвали рекордната търговия и процъфтяващите отношения на Китай и Русия, които се задълбочиха след инвазията на Кремъл в Украйна и последвалата изолация на Русия.

Руският природен газ захранва много китайски домакинства, а китайски автомобили вече се движат и по руските пътища„, заяви Ван. „Това показва устойчивостта и широките проспекти на китайско-руското взаимноизгодно сътрудничество„.

По време на брифинга Ван повтори призива на Китай за мирни преговори, за да се избегне „немислима“ ескалация и влошаване на конфликта в Украйна. Министърът повтори и предишни уверения, че отношенията на Китай с Русия се смятат за отговорни. Той нарече съюза „това, което трябва да направим, за да запазим темпото на света.“

Връзките на Пекин с Москва предизвикаха дълбока тревога сред западните държави поради опасения за позицията на Китай като ключов икономически спасителен пояс на Кремъл. Засега Китай претендира за неутралност.

Двустранната търговия между двете държави достигна историческите 240 милиарда долара миналата година, което надхвърля предсрочно целта от 200 милиарда на двамата лидери през 2019 г.

Ван обърна внимание и на напрежението в оспорваното Южнокитайско море, където през последните месеци несмъртоносни сблъсъци между китайски и филипински кораби породиха опасения за възможен конфликт. Такъв конфликт би въвлякъл и САЩ, като съюзник на Филипините за взаимна отбрана.

При умишлено нарушение ще предприемем основателни действия, за да защитим правата си в съответствие със закона. Изправени сме пред неоправдани провокации и ще отговорим с бързи и законни контрамерки„, заяви Ван.

Също така призоваваме определени държави извън региона да не отправят провокации, да не подбуждат или предизвикват проблеми„, допълни министърът, като отговор на американското присъствие в региона.

Припомняме, че опасенията за конфликт се надигнаха отново във вторник, когато бреговата охрана на Филипините обвини китайски кораби в извършване на „опасни маневри“ в оспорваните води в Южнокитайско море, с цел възпрепятстване на доставки към отдалечен военен пост.

Репортерите на CNN са съобщили от борда на филипинската брегова охрана за по-високо поколение кораби и лодки на китайската „морска милиция“ в сравнение с филипинския конвой, който е задържал китайските съдове.

Въпреки че Международният съд отхвърли исканията на Китай за признаване на исторически права върху по-голямата част от морето, държавата продължава да милитаризира островите и поддържа засилено присъствие на брегова охрана и риболовни кораби.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Моторист без книжка се заби в трактор край Кнежа с мотор без номер

36-годишен мъж без книжка е катастрофирал вчера с нерегистриран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg