https://www.gerb.bg/bg

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Снимка: iStock

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да се готви да издаде заповеди за арест на правителствени служители по обвинения, свързани с войната в Газа, предава „Ройтерс“.

Международният наказателен съд – който има право да обвинява лица във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид – разследва трансграничната атака на „Хамас“ от 7 октомври и последвалата военна офанзива на Израел срещу Газа, която вече е в седмия месец.

В отговор на съобщенията в израелските медии, че МНС може скоро да издаде заповеди за арест на висши израелски правителствени и военни служители, външният министър Израел Кац в неделя предупреди израелските посолства да засилят сигурността си поради риска от „вълна от тежък антисемитизъм“.

Очакваме съдът да се въздържи от издаване на заповеди за арест срещу висши израелски политически служители и служители по сигурността„, каза Кац. „Няма да преклоним глави или да бъдем възпирани и ще продължим да се борим.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза в петък, че всякакви решения на МНС няма да повлияят на действията на Израел, но ще създадат опасен прецедент.

Заплахата да бъдат задържани войниците и служителите на единствената демокрация в Близкия изток и единствената еврейска държава в света е възмутителна. Няма да се преклоним пред това„, написа той в социалната медийна платформа X.

Израелски официални лица се притесняват, че съдът може да издаде заповеди за арест срещу Нетаняху и други висши служители за предполагаеми нарушения на международното хуманитарно право в Газа, съобщиха израелските медии.

МНС също обмисля заповеди за арест на лидери от „Хамас“.

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция, но палестинските територии бяха приети със статут на държава членка през 2015 г.

През октомври главният прокурор на МНС Карим Хан каза, че съдът има юрисдикция над всякакви потенциални военни престъпления, извършени от бойци на Хамас в Израел и от израелските сили в Ивицата Газа.

Хан каза, че екипът му активно разследва всякакви престъпления, за които се предполага, че са извършени в Газа, и че тези, които нарушават закона, ще бъдат подведени под отговорност.

МНС е независима организация и усилията им се предприемат без контакт или намеса от страна на САЩ, каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред репортери в понеделник. САЩ – съюзникът на Израел – също не е член на съда.

Матю Джилет, преподавател по международно право в Университета на Есекс в Англия, разясни, че лица с издадена присъда от МНС, губят правото да пътуват до повече от 120 държави, които са членове на МНС, включително повечето европейски страни, Япония и Австралия. Те също така могат да бъдат задържани.

Джилет, каза, че ако бъдат издадени заповеди за арест срещу израелски служители, някои съюзнически страни биха могли да предприемат действия като намаляване на трансфера на оръжия или намаляване на дипломатическите посещения, засилвайки международната изолация на Израел.

Това би направило „по-трудно за западните либерални демокрации да се ангажират с Израел„, каза той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Граждански организации скастриха европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Хванаха пиян шофьор без книжка в Хисарско

Хванаха пиян водач без шофьорска книжка в хисарското село...

Проф. Владимир Чуков: Войната в Газа е тази, която сега размества пластовете

Все още няма окончателно решение след мирните преговори между...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg